Foto: ANP PluimveeNieuws

Ook fipronil in Zuid-Korea aangetroffen

Zuid-Korea heeft dinsdag 15 augustus de productie van eieren in het land stilgelegd nadat fipronil is gevonden in eieren van een pluimveebedrijf nabij Seoul.

Zuid-Korea heeft dinsdag de productie van eieren in het land stilgelegd nadat fipronil is gevonden in eieren van een pluimveebedrijf nabij Seoul. Het gaat om een bedrijf met 80.000 kippen, meldt ANP op basis van persbureau Yonhap. Het is niet bekend in hoeveel eieren fipronil is aangetroffen.

Ook in Zwitserland en Hongkong fipronil

Zuid-Korea is het derde land buiten de EU waar nu fipronil ontdekt is. Eerder werd de giftige stof gevonden in Zwitserland en in Hongkong. De Nederlandse eierexport naar derde landen is overigens beperkt, blijkt uit CBS-cijfers. In 2016 vertegenwoordigde de Nederlandse eierexport een totale exportwaarde van € 1,01 miljard. Daarvan gaat het gros naar Duitsland. In totaal bleef dat jaar 83% van de eieren binnen de EU: € 832 miljoen. Nederland exporteerde voor € 94 miljoen naar Europese landen die niet bij de EU horen, gevolgd door Azië (exportwaarde € 39 miljoen), Noord- en Zuid-Amerika (€ 27 miljoen), Afrika (€ 14 miljoen) en Oceanië (€ 1 miljoen).

Medewerkers van het landbouwministerie in Zuid-Korea rapen eieren om te testen op aanwezigheid van fipronil. - Foto: ANP

Medewerkers van het landbouwministerie in Zuid-Korea rapen eieren om te testen op aanwezigheid van fipronil. – Foto: ANP

De Nederlandse eierexport is kortom relatief beperkt kwetsbaar als het om fipronil in niet-EU-landen gaat. Ter illustratie: Zwitserland, Hongkong en Zuid-Korea voerden samen in 2016 voor krap € 36 miljoen aan Nederlandse eieren in.

Beheer
WP Admin