Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Oogst winterplantuien van start

In Zeeland komt de oogst van plantuien op gang. Na de regen is de grond mooi zacht geworden en zijn de uien goed te rooien.

 • Loonbedrijf Joossen uit het Zeeuwse Oostdijk rooit hier met 10-rijige schijvenrooier Troy winteruien voor Bart Nijsten uit Krabbendijke. - Foto's: Anton Dingemanse

  Loonbedrijf Joossen uit het Zeeuwse Oostdijk rooit hier met 10-rijige schijvenrooier Troy winteruien voor Bart Nijsten uit Krabbendijke. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Met deze VSS Amac schijvenrooier worden de uien als het ware uit de rij geveegd en liggen dan los op het bed.

  Met deze VSS Amac schijvenrooier worden de uien als het ware uit de rij geveegd en liggen dan los op het bed.

 • Achter de trekker veegt een flappenstang zo ongeveer alles wat los ligt op de rooimatten.

  Achter de trekker veegt een flappenstang zo ongeveer alles wat los ligt op de rooimatten.

 • Na het zeven worden de uien van de 10 rijen op zwad gelegd. Het bijkomend voordeel van een schijvenrooier is dat gerooid kan worden onder droge en te natte omstandigheden.

  Na het zeven worden de uien van de 10 rijen op zwad gelegd. Het bijkomend voordeel van een schijvenrooier is dat gerooid kan worden onder droge en te natte omstandigheden.

 • Nijsten bekijkt goedkeurend het resultaat van het rooiwerk. Kluiten zijn door de vochtige grond nauwelijks aanwezig in het zwad.

  Nijsten bekijkt goedkeurend het resultaat van het rooiwerk. Kluiten zijn door de vochtige grond nauwelijks aanwezig in het zwad.

 • Alleen het spuitspoor is wat problematisch. Met de schijvenrooier vallen uien in het spoor die dan niet worden meegenomen door de flappenstang. Daarom worden de uien bij het spuitspoor nog met een stangrooier gerooid.

  Alleen het spuitspoor is wat problematisch. Met de schijvenrooier vallen uien in het spoor die dan niet worden meegenomen door de flappenstang. Daarom worden de uien bij het spuitspoor nog met een stangrooier gerooid.

 • Met twee rooiers rooit loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp bij René Vermue uit `s-Heer Arendskerke een perceel Troy winteruien.

  Met twee rooiers rooit loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp bij René Vermue uit `s-Heer Arendskerke een perceel Troy winteruien.

 • Op het zwad liggen schone uien van een goede maat.

  Op het zwad liggen schone uien van een goede maat.

 • Vermue is dan ook tevreden met het resultaat.

  Vermue is dan ook tevreden met het resultaat.

 • Na een paar dagen op zwad raapt Nijsten zijn uien met eigen materieel.

  Na een paar dagen op zwad raapt Nijsten zijn uien met eigen materieel.

 • Deze uien zijn voor Franje Onions in Krabbendijke. Via stortbak en reinigingslijn gaan ze in kisten voor verdere verwerking.

  Deze uien zijn voor Franje Onions in Krabbendijke. Via stortbak en reinigingslijn gaan ze in kisten voor verdere verwerking.

Beheer
WP Admin