Vermue rooit met een voor de witlofteelt aangepaste zelfrijdende WKM-rooier. In totaal rooit het koelbedrijf ongeveer 50 hectare waarvan het overgrote deel in loonwerk. Hiernaast wordt nog ongeveer 40 hectare voor derden verwerkt. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Oogst van witlofpennen komt op gang

Koelbedrijf Vermue uit het Zeeuwse Heinkenszand oogst een perceel witlofpennen. De pennen worden op het bedrijf gesorteerd en in de koeling bewaard tot het moment van levering aan een trekbedrijf.

Chauffeur Albert Vermue houdt het rooiproces nauwlettend in de gaten.

Door regenbuien van de laatste dagen is de grond mooi zacht geworden en gaat het rooien soepel. Van insporing is nauwelijks sprake. De zeefgrond en het spoor laten dit goed zien.

Met nog een beetje aanhangende grond komen de pennen via de opvoerband in de bunker.

Op het bedrijf worden de pennen los gestort. Dit is het ras Topscore. Ondanks het wisselvallige weer tijdens de groei laat de hoop een overwegend mooie pen zien.

Met shovel worden de pennen in de stortbak gestort en gaan zo het sorteerproces in.

Met een rollensorteerder wordt gesorteerd op 3 diktematen: grof 4-6 cm, fijn 3,25-4 cm en Extra-fijn 2,25-3,25 cm.

Om oponthoud in het sorteerproces te voorkomen is de installatie dit jaar uitgebreid met een tweede automatische kistenvuller voor de fijne pennen.

In de koelcellen met een capaciteit van ongeveer 3.300 kisten kunnen de pennen op een temperatuur van 1,5 tot 2 graden het jaar rond worden bewaard. De luchtvochtigheid in de bewaring wordt hoog gehouden.

Commissionair Bart Wezenberg van Wezenberg Bemiddeling bemonstert de partij witlofpennen. Na het sorteren beoordeelt hij de hoeveelheid en de kwaliteit van de pennen in een monster.

Een twijfelgeval wordt nog nagemeten.

Per monster wordt het gewicht en het aantal geschikte pennen genoteerd. Uiteindelijk kan Wezenberg aan de witloftrekker een gedetailleerd rapport over deze partij overleggen.

Beheer
WP Admin