Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Onkruid en opslagbestrijding vraagt nu aandacht

De groei van onkruid komt net als die van de gewassen op gang. Telers hebben verschillende manieren om onkruid en ongewenste opslagplanten aan te pakken.

Op de Noord-Bevelandse bietenakkers valt de insectenschade door het wegvallen van neonicotinoiden nog wel mee. Wel is er wat meerkiemigheid te zien omdat het na het zaaien lang droog bleef.

Biologisch teler Miel 'd Haens uit het Zeeuws-Vlaamse Hulst wil eind van de week peen gaan zaaien. Enkele dagen voor het zaaien brandt hij de peenruggen schoon. Voorop de trekker de tank met gas.

Naast een perceel bospeen die al goed boven staat gaat 'd Haens hier 15 hectare Norway B-peen telen.

Op het bietenperceel van haar vader is Aniek Zuidweg uit Kamperland bezig met het stippen van aardappelopslag en andere onkruiden. Ze zit nu in het laatste jaar van haar agrarische opleiding. Als die is afgerond gaat ze op het bedrijf van haar vader aan de slag.

Dit deel is ongeveer een half uur eerder behandeld. Het is duidelijk dat het onkruid het loodje gaat leggen.

De spuitcombinatie kan weer een aantal baantjes doen.

Van de Moere vult de spuittank vanuit een nabij gelegen sloot.

Ondanks het scherpe weer is de gloed van de branders die het onkruid op de rug branden goed waarneembaar.

Om bij wegtransport met name inhalende automobilisten te attenderen op de breedte van de combinatie bevestigde chauffeur Leo van de Moere links op de spuitbalk een witte zak. Tot nog toe is er nog niemand tegenaan gereden.

De ruimte tussen de kappen is ongeveer 10 centimeter, voldoende om de bietenplanten te vrijwaren van de herbicide. De opslag in de rijen zal naderhand nog gestipt moeten worden. Rechtsonder een net kiemende aardappel bijna onder de bietenplant en in het midden een aardappelplant met daaronder weer een bietenplantje.

Aardappelopslag tussen de bietenrijen. Door de droogte van vorig jaar zijn veel te kleine aardappeltjes op het land achtergebleven. Deze zorgen nu voor opslag in de bieten. Voor de gangbare middelen in bieten zijn ze nauwelijks gevoelig.

Frank van Maldegem uit het Noord-Bevelandse Kortgene laat de aardappelopslag in zijn bieten door loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland met een kappenspuit bestrijden.

Verderop ligt een perceel van een andere teler waar wordt beregend om het gewas boven te laten komen.

Beheer
WP Admin