RundveeAchtergrond

(On)gestoord melken

Bij de overschakeling van varkens op geiten dachten we niet aan het stroomverbruik. Na flink wat storingen is die nu weer in orde.

Ons stroomverbruik is flink toegenomen sinds we ons bedrijf verleden jaar om hebben gezet naar geiten. Hierdoor slaat de laatste tijd de breaker, de hoofdzekering nogal eens door als we wat te veel apparaten tegelijk aan hadden staan. Dit gebeurde vooral als we aan het melken waren. Als dan de airco in huis ook aan stond en ook nog eens de magnetron of waterketel aangezet werd, gingen de melkstellen er bij de geiten onderuit.

Enkele weken geleden werd het de breaker echt te veel. Nadat het weer gebeurd was, konden we hem niet gelijk weer aanschakelen omdat hij heel heet was. Ook dat was wel eens eerder gebeurd, maar deze keer bleef het ding maar sissen en roken. Oef, dat zat dus niet helemaal goed.

Prima service

Gerard belde daarop Fortis, de stroomcompany. Die zou ‘s avonds, buiten de normale werktijd, nog uitrukken. De service was heel goed. Want de monteur was er binnen een uur, en hij moest een kilometer of 35 bij ons vandaan komen. Deze man heeft er ‘s avonds nog een andere breker opgezet.

Ook heeft hij gemeten wat we aan stroom verbruikten. Hoewel toen dus echt niet alles meer aanstond, gingen we nog ruim over de maximaal toegestane afname heen. Dat werd een gemakkelijke beslissing, het was dus gewoon nodig dat er een grotere transformator op de paal moest komen.

Op het platteland van Alberta (ik weet niet hoe dit in de andere provincies is) liggen de stroomleidingen nog allemaal langs de wegen bovengronds. Wij hebben op ons bedrijf vanaf de transformator alles ondergronds gelegd. Ik denk dat de meeste boeren dit tegenwoordig wel hebben.

Twee dagen later was Fortis er al om de nieuwe transformator aan te sluiten. Met de truck waar ze mee kwamen, kunnen ze aan kabels werken waar de stroom nog op staat. Twee man sterk kwam er aan te pas en na een paar uur werk was de klus geklaard. We kunnen nu weer ongehinderd melken.

Beheer
WP Admin