Foto: Canva AlgemeenNieuws

Onduidelijkheid voor veeartsen bij aanval wolf

Drentse veeartsen maken zich grote zorgen om de toenemende wolven populatie in Nederland. Dit melden ze in een brandbrief, in handen van journalistiek onderzoeksplatform Pionter, aan de Provincie Drenten, gericht aan deputeerde Henk Jumelet.

In de brandbrief vragen ze om na te denken over een lange termijn aanpak. De brandbrief is tot nu ondertekend door 39 veeartsen uit de regio.
“Het lijkt soms wel oorlogsgeneeskunde,” zo meldt Katrien Verbist, één van de veeartsen, aan Pointer. Vaak zien ze dat een aantal dieren na een wolvenaanval nog leeft. Deze zijn niet altijd meer te redden en zouden de veeartsen zo snel mogelijk willen euthanaseren om onnodig leed te voorkomen. Het is echter verschillende keren voorgekomen dat ze moesten wachten of werden weggestuurd, omdat er eerst nog DNA-monsters afgenomen moesten worden door BIJ12, volgens de veeartsen.

Bij een aanval moet veehouder dat melden bij BIJ12

Namens de provincies verzorgt BIJ12 de beleidsuitvoering van de wolf. Hierbij komt de afhandeling van tegemoetkoming in schade, monitoring en DNA-afname bij kijken. Bij een aanval van een wolf moet een veehouder dat melden bij BIJ12. Een taxateur zal DNA-monsters afnemen om vast te stellen dat het inderdaad een wolf was die heeft aangevallen.

Volgens veeartsen weigert BIJ12 soms langs te komen, en dat vinden zij kwalijk. “Zeker als de situatie al beoordeeld is door een dierenarts en deze geconcludeerd heeft dat een wolvenaanval niet uit te sluiten is. Ons professionele oordeel wordt op deze manier ondermijnd,” aldus de veeartsen.

Als er ook dode dieren zijn waar DNA van kan worden afgenomen dan is het aan de dierenarts om daarin een beslissing te nemen

Zorgen dat er geen DNA verloren gaat

In een reactie aan Pointer laat BIJ12 weten dat dierenartsen wel degelijk ernstig gewonde dieren mogen euthanaseren en wonden mogen verzorgen. “Als er ook dode dieren zijn waar DNA van kan worden afgenomen dan is het aan de dierenarts om daarin een beslissing te nemen. We willen te allen tijde dierenleed voorkomen. Wanneer het gaat om 1 aangevallen dier, dan is het verstandig om wel eerst met BIJ12 te communiceren over wat te doen, zodat er geen DNA verloren gaat,” aldus een woordvoerder.

Zo’n 20 wolven in Nederland, stijging te zien

Geschat wordt dat er zo’n 20 wolven in Nederland leven. Er is een stijging te zien door de BIJ12 geregisterde aanvallen in Drenthe en omliggende provincies. Dit waren er in 2021 nog 25, nu zijn dat er 74.
Het zijn met name schapen, die het slachtoffer zijn van zo’n wolvenaanval, maar ook grotere dieren zoals koeien worden de laatste maanden soms ook aangevallen.

Reacties

  1. Het s te hopen dat de honden en katten van de Randstedeling snel aan de beurt is, om door de doodschrik te krijgen van de wolf. Dan zou er wel eens snel een regeling bedacht worden om deze schade te voorkomen. Laat ik duidelijk zijn de schade aan landbouwhuisdieren is niet meer dan financieel en wordt dan ook vergoed, betreffende huisdieren dan is het mentale schade aan de toch al zwakke Randstedelijke dierhouders en de tere kinderzieltjes van de kleintjes.

Beheer
WP Admin