Onderzoek naar combinatie van landbouw en energie van start. - Foto: Novar RundveeNieuws

Onderzoek naar verticale zonnepanelen op grasland

Dit najaar start het vierjarige project Solarmilk dat de kansen onderzoekt van het opwekken van zonne-energie op grasland in de melkveehouderij. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van verticale en zonvolgsystemen met ruimte voor grasproductie en machinale bewerking.

Het combineren van landbouw en stroomproductie zou volgens de onderzoekers een oplossing kunnen bieden voor de uitdagingen waar de samenleving voor staat als het gaat om klimaatverandering. Solarmilk is een initiatief van meerdere partijen waaronder Wageningen UR, TNO en zonneparkontwikkelaar Novar.

Combinatie gras- en stroomproductie

Het gaat om het eerste Nederlandse project dat zich volledig richt op de integratie van grondgebonden zonnesystemen in de melkveehouderij, waarbij het in stand houden van de landbouwactiviteit het uitgangspunt is. Het gaat dus om een combinatie van gras- en stroomproductie. Er komen vier testvelden met verschillende systemen, ieder ter grootte van 1,3 hectare, opgezet op zand en kleigrond.

Bij de testvelden wordt ingezet op nog weinig toegepaste verticale en zonvolgsystemen. Er vindt monitoring plaats van de impact op grasopbrengst, voederkwaliteit en stroomproductie. De metingen worden gekoppeld en aangevuld met financiële informatie en economische data van de melkveebedrijven. Direct na afloop van het project komt de ontwerpmethodiek beschikbaar voor de landbouw- en energiesector.

Subsidie van € 2,2 miljoen

Het project is ontstaan binnen het Nationaal Consortium Zon in Landschap en heeft een subsidie ontvangen van € 2.2 miljoen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In Nederland lopen al experimenten met zonnesystemen boven fruitteelt en akkerbouw. In Duitsland zijn al meerdere systemen geïnstalleerd binnen de melkveehouderij met eerste ‘bemoedigende’ resultaten.

  • Blijf dagelijks up to date net zoals 30.000 andere boeren

    Schrijf je in voor de Boerderij Vandaag nieuwsbrief.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin