De MS Optima-voerbak was in 2014 te zien op de veehouderijbeurs Eurotier 2014 in Hannover. Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Onderzoek naar MS Optima Concept in praktijk

In het kader van het Centre of Expertise Agrodier voeren Hogeschool VHL, CAH Vilentum Hogeschool en HAS Hogeschool een praktijkonderzoek uit naar de eerste praktijkresultaten van het MS Optima Concept van Schippers Bladel.

In het onderzoek worden van  zo’n 25 bedrijven die het concept sinds een jaar gebruiken de MPR-uitslagen van een jaar voor installatie en na installatie vergeleken. Daarnaast worden de gegevens ook vergeleken met bedrijven die het concept niet gebruiken. Verder voeren de studenten gedragobservaties uit om het gedrag van de koeien rond de box te analyseren.

Betere gezondheid tijdens transitieperiode

Het Optima Concept richt zich op het verbeteren van de gezondheid van koeien tijdens de transitieperiode en wordt vooral ingezet door grotere melkveebedrijven die gericht zijn op het verder optimaliseren van hun bedrijf, een betere koegezondheid willen en een vlottere start van de lactatie.

Drijvend effect op melk

Uit de eerste gegevens van gebruikers blijkt dat de combinatie van glycerine en mineralen niet alleen de negatieve energiebalans beperkt, maar ook een drijvend effect op de melk heeft. De resultaten van het onderzoek worden in de loop van 2016 verwacht.

Beheer
WP Admin