Foto: Canva RundveeOpinie

‘Onbetaalbaar simpel genieten’

Geluksmomentjes leren zien, al lijken ze nog zo klein.

Het is zondagochtend. We hebben een vleesveebedrijf en hoeven dus niet vroeg op om te melken. Toch gaan we meteen uit bed. Er is genoeg te doen. Gisteren ging de shovel stuk en vanochtend komen ze hem maken. Voor die tijd moet er gevoerd worden. Ook is er een kalfje dat mij nodig heeft.

Iedere zaterdag ga ik met onze middelste zoon naar het slachthuis. Wij verkopen al het vlees van onze koeien rechtstreeks aan slagers en restaurants en op zaterdag selecteren we samen het vlees. Hard werken én ook genieten om dit samen met mijn zoon te doen. Een nieuwe slager kwam gisteren bij de koeien kijken en reed mee naar het slachthuis. Hij was aangenaam verrast dat vlees van een gemeste melkkoe zo’n hoge kwaliteit heeft. Daar kan hij wel iets mee. Ook dat is genieten.

Kalfje als verrassing op zaterdagmiddag

Bij thuiskomst van het slachthuis liep ik een rondje door de stal. Enkele koeien waren onrustig. Toen ik beter keek, zag ik een pikzwart kalfje. Een kalfkoe is bij ons zeldzaam, want wij kopen uitsluitend volwassen guste dieren. Als een koe bij ons kalft, betekent dat een kostenpost. De koe wordt weer mager en het uier groeit, terwijl dat bij ons juist andersom de bedoeling is. Maar zo’n piepklein kalfje als verrassing op zaterdagmiddag. Dat is toch gewoon genieten. Moeders is niet van plan het kalf te laten drinken, dus geef ik het biest van de buurman en op zondag weer.

Genieten. Hoe doe je dat als je zo druk bent?

Overlijden vleesgrossier

Terwijl mijn man de koeien voert, was ik de vleesbus met de drukspuit. Als ik toch bezig ben, spuit ik meteen een deel van de stal schoon. Na twee uur zit ik helemaal onder de stront, zelfs mijn gezicht. Douchen was nog nooit zo lekker: genieten. Onder de douche denk ik aan de vleesgrossier die vorige week overleed. Als een van de weinige grossiers was hij zeer begaan met de vleesveesector. Toen ik hoorde dat hij, nog geen maand na de diagnose was overleden, besloot ik dat we nu echt moeten gaan genieten …

Maar hoe doe je dat als je zo druk bent en je je dagelijks grote zorgen maakt over de gevolgen van het huidige agrarische beleid? Met behulp van een coach heb ik geleerd hoe het moet, genieten. Geluksmomentjes leren zien, al lijken ze nog zo klein, is noodzakelijk om het leven als agrarisch ondernemer in Nederland vol te kunnen houden, zowel fysiek als mentaal.

Dag van de Boerin

Genieten zit hem voor mij niet in dure spullen of verre reizen, maar in dagelijkse dingen. Drie zoons die goed in hun vel zitten en geen drugs gebruiken. Ouders van 80 die zomaar komen aanfietsen. De liefdevolle relatie en de humor die mijn man en ik al 35 jaar delen. Het DagvandeBoerin-pakket van een boerin uit het hoge Noorden en de blije boerinnen op Facebook. Onbetaalbaar simpel genieten. Het is er echt. Als je het kunt zien.

Beheer
WP Admin