Onaangekondigde inspecties voor voedselveiligheid - Foto: Michel Zoeter AlgemeenNieuws

Onaangekondigde inspecties voor voedselveiligheid

Bedrijven die onder verscherpte regels voor voedselveiligheid produceren, krijgen te maken met onaangekondigde inspecties. Dat staat in de eerste aangepaste kwaliteitsborgingssystemen, die de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gaat accepteren voor aangepast toezicht.

Van de 12 kwaliteitssystemen die de NVWA beoordeelt, krijgen vooralsnog 3 de kwalificatie ‘geaccepteerd’. Dat zegt Geert de Rooij, secretaris van de Stichting Ketenborging. Het betreft de opwaardering van bestaande systemen als IKB Varkens, GlobalGAP, SKV, Feed Chain Alliance en GMP+. Daarmee moet de bewaking worden versterkt van voedselveiligheid en met name van voedselintegriteit: zit er in een product wat de leverancier beweert?

Het is niet bekend welke systemen groen licht krijgen. De NVWA wil zelf nog geen toelichting geven, maar bevestigt dat deze week de eerste kwaliteitsschema’s de status geaccepteerd krijgen op de website Ketenborging.nl van de stichting.

Consumentenvertrouwen in voedsel herstellen

De aanscherping van de borgingssystemen is een initiatief van de Taskforce Voedselvertrouwen, die in 2013 werd ingesteld om het consumentenvertrouwen in voedsel te herstellen na een reeks van nieuwe voedselincidenten, zoals het paardenvleesschandaal uit 2012. In deze werkgroep spraken overheid en bedrijfsleven af de borging van voedselveiligheid en met name ook de integriteit van het voedsel te verbeteren.

Daartoe werden nieuwe criteria opgesteld waar de kwaliteitssystemen op moeten worden aangepast. De NVWA beoordeelt of de aangepaste systemen aan de aangescherpte normen voldoen, bij deze zogeheten acceptatie zal de voedselautoriteit het toezicht verlichten.

Onaangekondigde inspecties en informatie-uitwisseling

Een belangrijke nieuwe afspraak is onaangekondigde inspecties op bedrijven. Ook moeten bedrijven in een keten informatie uitwisselen met elkaar en de NVWA als er incidenten en verdenkingen zijn, zo bepaalde de taskforce.

Die bepalingen liggen gevoelig en geven juridische complicaties. Mede daardoor vergen aanpassing en beoordeling van borgingssystemen veel tijd. De NVWA zou de eerste schema’s volgens het spoorboekje van de taskforce al in januari van dit jaar geaccepteerd moeten hebben.

Beheer
WP Admin