RundveeNieuws

OM eist half jaar cel voor illegale spermawinning

Den Haag- Het Openbaar Ministerie (OM) eist een half jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen veefokker Arjan Pons.

Hij wordt verdacht van het illegaal winnen van rundersperma, het illegaal verhandelen van sperma en witwassen via deze handel. Het OM wil tevens dat de uitspraak van de rechter wordt gepubliceerd om daarmee boeren te waarschuwen.

Pons wordt ervan verdacht met het bedrijf Ponsstar Genetics in de periode van 1 januari 2010 tot 28 maart 2012 sperma te hebben gewonnen van de stieren Ponstar Starbright, Ponstar Endeavor, Ponstar Chairman en Ponstar Magna op een niet-erkend spermawinstation. Hij deed dit thuis op zijn bedrijf. Vervolgens werd het sperma verhandeld, waarbij op de rietjes onvoldoende gegevens stonden. In eerste instantie stonden er geen gegevens op de rietjes, later stonden wel stiergegevens op de rietjes maar ontbraken gegevens over het KI-station waar het sperma werd gevangen.

Pons bekent tijdens de rechtszaak in Den Haag dat hij sperma heeft gewonnen en dit heeft verhandeld zonder dat zijn bedrijf een erkend spermawinstation is. “We zijn geen erkend KI-station, maar we voldoen aan de IKB-regels en daar vallen de stieren ook onder. We controleren de dieren op diergezondheid en voldoen daarmee aan de regels”, vindt Pons. Ook verwijst hij naar het Centrum Genetische Bronnen, dat ook zonder erkend KI-station aan spermawinning en handel deed. “Er zijn heel veel bedrijven die het zo doen als wij, alleen worden wij eruit gepikt”, vindt Pons. De rechter erkent dat het Centrum Genetische Bronnen destijds ook zonder vergunning handelde, maar dat dit centrum inmiddels een ontheffing heeft. Ook wijst de rechter erop dat CGB een andere doelstelling heeft, namelijk het in stand houden van soorten.

Pons heeft bezwaren tegen de regelgeving. “Ik mag met een stier overal rondreizen en het dier laten dekken en sperma vervoeren zou ik niet mogen. Ook mag ik embryo’s spoelen en deze zelfs exporteren. Maar los sperma mag het niet. Dat is toch belachelijk”, zei Pons ter zitting.

De Officier van Justitie heeft er grote moeite mee dat Pons gewoon door lijkt te gaan met zijn praktijken, waarmee het risico wordt gelopen om dierziekten te verspreiden. Pons zegt dat er geen risico is omdat de stieren onderzocht worden op dierziekten.

De rechter doet uitspraak op 30 juli.