Vlnr: de minister van olie van Saudi-Arabië Ali al-Naimi, de energieminister van Qatar Mohammed Saleh al-Sada en de energieminister van Rusland</p> <p>Alexander Novak in Doha waar ze de olieproductiebeperking bekendmaakten. Foto: ANP AlgemeenNieuws

Oliedeal stimulans voor diesel- en graanprijs

Een serie landen waaronder Saoedi-Arabië en Rusland hebben afgesproken hun olieproductie te beperken tot op het niveau van 11 januari. De maatregel kan zowel een stimulans zijn voor de dieselprijs als de graanprijs.

Veel mais wordt als bio-ethanol bijgemengd. Saoedi-Arabië en Rusland zijn na de VS de tweede en derde grootste olieproducenten ter wereld.

Graanprijs gedaald dankzij lage olieprijs

De graanprijs is deels door recordproductie maar ook door de lage olieprijs de afgelopen maanden flink gedaald. In de VS wordt ongeveer een derde van alle mais verwerkt tot bio-ethanol. In Brazilië eindigt een groot gedeelte van het suikerriet in de verbrandingsmotor. Zowel de graanprijs als de suikerprijs trokken licht aan nadat het nieuws bekend werd.

Prijs Noordzeeolie direct omhoog

Andere landen die meedoen aan het bevriezen van de productie zijn Qatar en Venezuela. Het betreft dus geen deal tussen Opec, het oliekartel, en Rusland. Nadat het nieuws bekend werd, steeg de prijs van een vat Noordzeeolie (159 liter) ruim 2 procent naar meer dan $34. Toch blijven veel handelaren sceptisch. De afspraken worden volgens de ministers van Saoedi-Arabië en Rusland van kracht als ook andere landen ermee instemmen.

Olieprijs in een jaar bijna gehalveerd

De afspraken komen op het moment dat de Opec-leden Irak en Iran alles op alles zetten om hun productie flink op te voeren. Beide landen willen verloren marktaandeel terugwinnen. De olieminister van Venezuela, die al maanden pleit voor maatregelen om de olieprijzen te stutten, gaat woensdag langs bij zijn ambtsgenoten in Irak en Iran.

De olieproductie raakte de laatste tijd verschillende records aan en de prijs is in een jaar tijd bijna gehalveerd. Omdat in Nederland accijnzen en een relatief hoog btw worden gehanteerd, is het effect van de olieprijs altijd wat minder heftig geweest dan in andere landen.

Bekijk het prijsverloop van Brent-olie via Boerderij Op Maat

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin