Foto: Diederik van der Laan AlgemeenNieuws

NVWA weet waar controle hapert, maar niet hoe het verbetert

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weet wat er schort aan controle op veiligheid van diervoeders en levensmiddelen, maar heeft niet goed in beeld of en op welke manier eventuele tekortkomingen in de controle worden opgelost of verbeterd.

Dat blijkt uit een controlerapport van het Europese Voedsel- en Veterinair Bureau in Brussel. Het rapport richtte zich op de manier waarop de NVWA nagaat of de controles ook goed gebeuren, die door door de NVWA (of in opdracht van de NVWA) worden uitgevoerd. De VVB zegt dat de NVWA in het algemeen een hoog niveau van transparantie laat zien. De publicatie van het jaarverslag van de resultaten van het nationaal controleplan verzekert dat publiek en belanghebbenden weten wat er gebeurt, aldus het VVB. Tegelijkertijd is er beperkt zicht op of de controles ook daadwerkelijk gericht zijn op de plekken waar de grootste risico’s verwacht worden.

De tekortkomingen die het Europese controlebureau aantrof, worden door het ministerie van Economische Zaken onderschreven. Volgens het ministerie is het een “bijzondere uitdaging” om echt te kunnen voldoen aan de eisen die de Europese regels opleggen. De VVB stelt dat de moeilijkheden niet beperkt zijn tot Nederland, andere landen hebben dezelfde problemen.

Beheer
WP Admin