Foto: Diederik van der Laan AlgemeenColumn

‘NVWA, wat moet ik er mee?’

In de agrarische sector kan de NVWA zomaar op de stoep staan. Inzake dierregistratie, cross compliance en GLB, diergeneesmiddelen et cetera. De NVWA-inspecteur is een beëdigd ambtenaar met gewicht. Als hij/zij in de verklaring iets opschrijft, is dat voor een rechter zwaarwegend. Een artikel in Het Schaap wees ons hier op.

Tegenwoordig ben ik ook bestuurlijk actief en regelmatig niet op het bedrijf aanwezig. Veel zaken aangaande regelgeving, registratie en GLB regel ik. Als dan de NVWA op ons erf komt terwijl ik er niet ben, wat moet mijn vrouw dan doen? Zij is wel maat in de maatschap, maar kan onmogelijk ook op de hoogte zijn van alle wet- en regelgeving. Zou waanzin zijn om beiden alles bij te houden in ons regelzieke land. Maar dan is de vraag, wat moet je dan wel doen?

Men kon mij geen antwoord geven, de vraag was te complex

Op de NVWA-website is dat antwoord niet te vinden. Op 15 maart gebeld met deze vraag: ‘Wat is mijn partner wettelijk verplicht te doen, zeggen, regelen als ik er niet ben?’ Men kon mij geen antwoord geven, de vraag was te complex. Of ik de vraag per e-mail wilde sturen, dan kon die door ‘de deskundige’ worden beantwoord. Met een paar werkdagen zou ik reactie hebben. Dus mijn vraag naar een situatie die zich dagelijks kan voordoen, is te complex voor de afdeling klantcontact?

Zes keer gebeld, geen antwoord gekregen

Nou, niet alleen te complex voor de afdeling klantcontact, de hele organisatie weet er geen raad mee. Ik heb in dik twee maanden nog zes keer gebeld en steeds geen antwoord gekregen. En elke keer werd ik vriendelijk te woord gestaan en kreeg ik oprecht excuses van de betreffende persoon, waar ik niks mee kan.

Voor de negende keer zal ik wederom een duidelijk antwoord vragen

De NVWA kan dus besluiten nemen met verstrekkende bestuurlijke, strafrechtelijke en financiële gevolgen, maar kan deze simpele vraag niet beantwoorden. Het leek mij wel een column waard en dat noemde ik aan de telefoon. De volgende dag kreeg ik ineens wel een antwoord: ‘Indien uw partner duidelijk aangeeft dat dit deel van de bedrijfsvoering bij u ligt, zullen NVWA-inspecteurs hier in de meeste gevallen pragmatisch mee om kunnen gaan’. Nog geen enkele duidelijkheid.

Voor de negende keer zal ik wederom een duidelijk antwoord vragen. Benieuwd wanneer wij de eerstvolgende controle krijgen na deze column, wat moet ik er dan mee?

Reacties

Beheer
WP Admin