Vleeskuikens op een pluimveebedrijf. - Foto: Ton Kastermans PluimveeNieuws

NVWA verlaagt slachtsnelheid Limburgse pluimveeslachterij

Een pluimveeslachterij in Limburg moet van de NVWA de slachtsnelheid verlagen vanwege hygiëne- en dierwelzijnsovertredingen. Het bedrijf staat ook onder verscherpt toezicht.

Het slachthuis mag nog wel slachten, maar de vergunning voor slachten op hoge snelheid wordt ingetrokken. Het bedrijf had toestemming om 7.500 vleeskuikens per uur te slachten. Door de schorsing valt het bedrijf nu terug naar de algemene maximale slachtsnelheid van 6.000 vleeskuikens per uur, meldt de NVWA. De maximale toegestane slachtsnelheid voor vleeskuikens is op dit moment 13.500 per uur.

Overtredingen

Controleurs van de NVWA constateerden op het bedrijf verschillende overtredingen op het gebied van dierwelzijn. Zo werden dieren tegen elkaar gedrukt tijdens het uitladen van de vervoerscontainers, omdat het slachthuis niet controleerde of de openingen openstonden. De kuikens kwamen daardoor uit de kratten. De geconstateerde overtredingen waren voor de NVWA aanleiding om corrigerende maatregelen op te leggen. Ook nam de NVWA zijn bevindingen in rapporten op. Het bedrijf bleek echter onvoldoende in staat om het bedrijfsproces structureel te verbeteren. Daarom is nu de slachtsnelheid verlaagd.

Het slachthuis krijgt 5 maanden de tijd om concrete verbeteringen door te voeren. Blijken deze onvoldoende, dan wordt de toestemming om op hoge snelheid te slachten definitief ingetrokken. Bij onvoldoende verbetering kan ook de erkenning worden geschorst, dan mag het bedrijf niet meer slachten.

Beheer
WP Admin