Foto: ANP RundveeNieuws

NVWA blokkeert vlees Van Hattem nog altijd

Curator Cees Klomp is na bijna anderhalf jaar nog altijd bezig een voorraad vlees van het failliete Van Hattem uit de blokkade van de NVWA los te krijgen.

Dit meldt hij in het jongste verslag over het faillissement van Van Hattem Groep en Van Hattem Vlees. Klomp schrijft dat hij zich beraadt over te nemen vervolgstappen. Tezamen met een crediteurenportefeuille van ruim €900.000 behoort dit vlees (800 ton) tot de belangrijkste bezittingen uit het inventaris van de failliete slachterij.

Deutsche Bank stelt dat het beschikt over pandrecht op de vorderingen, voorraden en dergelijke. Of dit daadwerkelijk hard kan worden gemaakt, moet nog duidelijk worden. De overheid heeft zich gemeld als preferente crediteur (fiscus, UWV). daarnaast hebben zich in totaal 131 concurrente crediteuren gemeld met een gezamenlijke claim van €2,2 miljoen.

Faillissement na inval

Slachterij Van Hattem ging failliet na een inval in het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in januari 2014. Hierop volgde eerst een stillegging, daarna een faillissement. De NVWA stelde dat paardenvlees was verwerkt in rundvlees dat Van Hattem verkocht en distribueerde. De NVWA heeft deze claim achteraf nooit duidelijk bevestigd. Wel had Van Hattem moeite alle vleesstromen administratief duidelijk te scheiden en te verantwoorden.

De slachterij is de stillegging, slachtverbod en het gedwongen terughalen van grote partijen vlees niet meer te boven gekomen.

Op het terrein van Van Hattem Vlees in Dodewaard is nu de Dutch Meat Company actief, die zich ook bezig houdt met de slacht van runderen.