NVWA bereid tot oplossen problemen exportkeuring - Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

‘NVWA bereid tot oplossen problemen exportkeuring’

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) erkent de problemen bij de exportkeuringen voor varkens en is bereid om deze op te lossen. Dat zegt Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland.

“Vorige week donderdag hebben we een constructief overleg gehad met de NVWA en we zijn het eens over de knelpunten en we zijn tot een ambitieus plan van aanpak gekomen”, vertelt Bleker.

Voortgangsoverleg elke 2 weken

Over mogelijke oplossingen wil Bleker niets zeggen. Wel laat hij weten dat NVWA en Vee&Logistiek Nederland vanaf nu elke 2 weken een voortgangsoverleg hebben. “Voor de komende maanden zijn extra maatregelen (en dus geld) nodig in verband met de vakantieperiode. We streven ernaar dat de huidige capaciteitsproblemen binnen enkele weken passé zijn”, zegt hij.

Dat is goed nieuws voor varkenshouders en exporteurs. Vanwege de capaciteitsproblemen bij de NVWA worden te vaak gemaakte afspraken afgezegd. Dat heeft vervelende gevolgen voor de betreffende varkenshouders en exporteurs. “Als afspraken op het laatste moment worden afgezegd, kost dat veel geld en frustratie doordat de planning wordt verstoord”, legt Bleker uit. “Van die situatie willen Vee&Logistiek Nederland en de NVWA zo snel mogelijk af”, voegt hij toe.

Kosten verlagen

“Als we slagen in onze aanpak, dan gaan de kosten voor varkenshouders en exporteurs omlaag doordat er veel efficiënter gewerkt kan worden”, vertelt de voorzitter. Op de vraag of de tarieven omlaag gaan, antwoordt hij dat de Tweede Kamer die vaststelt. “Als we kosten willen besparen, dan moeten we dat zelf doen”, is zijn overtuiging.

Hoewel Bleker positief is over de inzet van de NVWA tijdens het overleg, blijft hij met beide benen op de grond staan: “We moeten de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is”, besluit hij.