VarkensNieuws

NVV en LTO: meld problemen met vierdagen-eis bij NVWA

Barneveld – NVV en LTO roepen zeugenhouders die problemen ondervinden met de vierdagen-eis op zich te melden bij de NVWA. NVV en LTO zijn met de NVWA overeengekomen dat zeugenhouders met problemen in aanmerking komen voor een begeleidingstraject dat wordt uitgevoerd in samenwerking Wageningen Universiteit.

Zeugenhouders ontvangen dezer dagen een brief van de NVWA waarin ze worden gewezen op de mogelijkheid van een begeleidingstraject. Ze moeten zich dan voor 1 november melden op de site van de NVWA en daar een formulier invullen. NVV en LTO hopen dat zeugenhouders met problemen zich massaal melden. Ze willen op deze manier de omvang van het probleem bij de staatssecretaris duidelijk maken. Volgens LLTB-vakgroepsecretaris Johan van Diepen zijn er veel problemen in de praktijk, vooral ook op het gebied van welzijn. Bij de NVWA en de staatssecretaris bestaat de indruk dat de meerderheid van de bedrijven zonder veel problemen voldoet aan de eis, aldus Van Diepen. “Wij horen veel over extra uitval van zeugen, verlaagde afbigpercentages en hogere biggensterfte en meer doodgeboren biggen.” Van Diepen hoopt dan ook dat zeugenhouders op deze manier de problemen rechtstreeks onder de aandacht brengen bij de overheid. “Dat is het voordeel. Wij zouden ook een inventarisatie kunnen maken, maar dan krijg je altijd de vraag of de cijfers wel kloppen.”

NVV en LTO blijven inzetten op afschaffing van de wettelijke verplichting om zeugen vier dagen na dekking in groepen te huisvesten. De organisaties vinden dat die keus overgelaten moet worden aan de markt.