Door grillig weer is er veel waterschade. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Nu al veel weerschade in grillig seizoen

De weerschade in de land- en tuinbouw heeft nu al de proporties, die in andere jaren pas in het najaar wordt bereikt. Verzekeraars spreken van een grillig voorjaar, met bijna wekelijks schademeldingen.

Directeur van Vereinigte Hagel Jan Schreuder noemt het een bijzonder jaar. In het pinksterweekend zijn er vele tientallen meldingen van schade geweest bij de verzekeraars Vereinigte Hagel en Agriver. De precieze omvang van de schade in areaal en in euro’s is nog niet in beeld.

Volgens Schreuder zal het bedrag aan uitgekeerde schades dit jaar ‘in de dubbele cijfers lopen, in miljoenen euro’s’. Vereinigte Hagel heeft over de afgelopen dagen 110 meldingen van water- en hagelschade gehad, verspreid over het gehele land. Tot en met afgelopen weekeinde heeft de verzekeraar meer dan 700 schademeldingen geteld. “Dat is véél. Dat is bijna het aantal dat we normaal pas in november bereiken. Het is echt een bijzonder jaar”, zegt Schreuder.

Hagelschade met name in Flevoland, Utrecht en Noord-Holland

De schade doet zich voor in praktisch alle gewassen. “We zien heel veel schade in de akkerbouw, maar ook bij fruittelers. Hele percelen uien moeten opnieuw worden ingezaaid”, aldus Schreuder.

Op verschillende plaatsen in Noord-Nederland en in Midden-Nederland is het afgelopen weekeinde door wateroverlast en hagel schade ontstaan aan aardappelen, bieten en uien.

Wateroverlast is met name gemeld vanuit de kuststrook in de provincie Groningen en in de Kop van Noord-Holland. Meldingen van hagelschade komen met name uit Flevoland, Utrecht en Noord-Holland.

Al meer dan 700 schademeldingen

Schadecoördinator Johan Westerik van Agriver zegt dat dit jaar bijzonder grillig is, met veel schade. Door het natte najaar en voorjaar zijn veel gewassen pas laat gezaaid of gepoot. Daardoor is de aard van de schade nu ook anders.

Directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel telt alleen dit jaar al meer dan 700 schademeldingen. “Elke week is het wel raak.”

Lees ook: Noodweer en ondergelopen akkers in Friesland en Groningen

Beheer
WP Admin