Gele erwten, een variant van de velderwt, zijn een veelzijdige peulvrucht die vaak gebruikt wordt in soepen, stoofschotels en als vleesvervanger. - Foto: Canva AkkerbouwNieuws

Nordzucker stapt met € 100 miljoen in plantaardige eiwitten

Het Duitse suikerbedrijf Nordzucker boort een nieuw segment aan, namelijk plantaardige eiwitten. Vanaf 2026 gaat het bedrijf gele erwten verwerken in Groß Munzel.

Nordzucker zet in op de gele erwt als ingrediënt voor voedings- en diervoederindustrie en investeert hier € 100 miljoen in. De investering in plantaardige eiwitten is nodig om nieuwe productiefaciliteiten te creëren. In Groß Munzel heeft Nordzucker een fabriek waar de focust ligt op verwerking van vloeibaar suiker. De bouw begint najaar 2024 en zal in 2026 afgerond zijn.

Lars Gorissen, CEO van de suikergigant, vertelt waarom het bedrijf deze stap neemt: “Plantaardige voedingsmiddelen gaan een steeds grotere rol spelen in de toekomst. De markt groeit snel en met plantaardige eiwitten zien wij een mooie kans om mee te doen in deze nieuwe markt.”

Het bedrijf rekent op ‘groei met dubbele cijfers’ per jaar door de stap in plantaardige eiwitten.

Keuze voor gele erwt

Nordzucker kiest voor gele erwt als gewas, omdat het in veel regio’s kan groeien en in de gewasrotatie past. Het bedrijf zegt het erwteneiwit jaarrond te kunnen produceren, omdat de erwten lang bewaard kunnen worden.

Nordzucker is de op een na grootste suikerproducent van Europa, met een omzet van € 2,3 miljard in 2022. In Europa gaat 80% van alle suiker richting de voedingsindustrie en 20% via supermarkten naar consumenten. In de strategie van het bedrijf, noemt Nordzucker groei als een van de drie kernfocusgebieden. Daarin wordt plantaardig eiwit genoemd als interessant groeigebied.

Lees ook: Nieuwe eiwitstrategie moet Europa minder afhankelijk maken van voedselimport

Beheer
WP Admin