RundveeNieuws

‘Nog minder antibioticum niet realistisch’

Doetinchem – De kalversector zal in verdere verlaging van het antibioticumgebruik nog maar kleine stapjes kunnen zetten.

De grote slagen zijn al gemaakt. In de periode 2007 tot en met 2013 is het antibioticumgebruik al meer dan gehalveerd. In het laatste jaar (2013) daalde het gebruik nog met 22 procent.

Nu ligt de lat op 70 procent reductie, te halen op eind 2015. En dat wordt een heel lastige opgave. Dat komt omdat de reductie van 70 procent vastgesteld is op referentiejaar 2009. Maar de kalversector heeft op eigen initiatief al in 2007 een convenant afgesloten op gebied van antibioticumgebruik waardoor in die periode al een reductie van 20 procent werd gerealiseerd. “Om dan nog aan 70 procent reductie van referentiejaar 2009 vast te houden is niet reëel”, zo vindt Henny Swinkels, directeur corporate affairs van VanDrie Group. Hij vindt het streven van 70 procent reductie wel een goed streven, maar het moet geen doel op zich zijn. “Het gaat om terugdringen van resistentie en dat is succesvol.”

Binnen de kalversector is de dierdagdosering (DDD; maat voor het antibioticumgebruik) het hoogst op de rosé startbedrijven. Die komen gemiddeld uit op 108 DDD. Dat komt omdat deze bedrijven tot vijf keer per jaar nuchtere kalveren opleggen, meestal niet in all-in all-out. Dat maakt het risico op ziekteoverdracht in de eerste weken erg hoog. Bij de blankvlees kalveren is wel vaak sprake van all-in all-out. Daar is de DDD 28,3.

Lees meer over antibioticumgebruik in de kalversector in weekblad Boerderij van 31 maart 2015.

Beheer
WP Admin