Femke Wiersma tijdens het debat over het mestbeleid. – Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz AlgemeenCommentaar

‘Nog lange zomer tot nieuw beleid’

Niemand verwacht dat debuterend landbouwminister Femke Wiersma al een oplossing heeft voor de mestcrisis. En toch geeft het commissiedebat afgelopen donderdag – in de schaduw van de hoofdact in het grote vergaderzaal – iets houvast, in ieder geval meer duidelijkheid.

De BBB-minister bouwt verder op de bouwblokken van haar voorganger Piet Adema, mét een stoppersregeling én afroming. In de Kamer was de BBB-fractie eerder nog tegen dit plan. Wiersma meldt dat ze in september komt met haar plan om de mestcrisis aan te pakken. Tot zo lang is haar boodschap: hou vol.

BBB heeft eigen plan

Een Kamermeerderheid, mét coalitiepartijen VVD en NSC, staat nog achter het plan Adema, met daarin onder meer 30% afroming bij de handel in productierechten, een brede vrijwillige stoppersregeling, voermaatregelen, verhoging van de graslandsubsidie, renure als kunstmestvervanger en grondgebondenheid. De BBB heeft een eigen plan. De partij wil dat er minder geld naar stoppers gaat. Nederland moet zich harder opstellen tegenover Brussel.

Wiersma doet nu ‘nog niets bij of niets af’ van het plan-Adema. Het kabinet werkt de komende maanden het hoofdlijnenakkoord uit. Het mestbeleid is hier een belangrijk onderdeel van. Eerlijk gezegd geeft de schertsvertoning van wat een debat over de regeringsverklaring moet zijn, niet veel vertrouwen in dit traject. De positie van kersvers premier Dick Schoof is direct wankel. Wilders’ verwijt van ‘slappe hap’ ondermijnt zijn gezag. Met zulke ‘vrienden’ heb je geen oppositie nodig. Hopelijk keert de rust terug in deze recesperiode. De Kamer treedt pas in september weer aan.

Afroming en stoppersregeling uit plan Adema overeind

‘Met lef’

Wiersma gaat volgende week alvast naar Brussel. In het hoofdlijnenakkoord staat dat ‘met lef alles op alles wordt gezet om Europese richtlijnen zo aan de te passen dat ze werkbaar zij en het verdienmodel ondersteunen.’ De inzet is gericht op regio-specifieke derogatie, beperking van derogatievrije zones, verkleinen van bufferstroken, schrappen van 170 kg/ha stikstof uit dierlijke mest uit de Nitraatrichtlijn en herijking van Natura2000-gebieden.

De landbouwminister weet dat zij niet met lege handen in Brussel kan aankomen. Politiek leider Caroline van der Plas ervoer het enige tijd terug ook al. Zij geloofde Piet Adema niet, die de Europese Commissie op dit dossier onwrikbaar noemde, en ging zelf op avontuur. Ook zij kwam terug met de boodschap dat de vuist op tafel slaan weinig zin heeft.

Details nog niet bekend

Al zijn de details nu nog niet bekend: boeren weten welke richting het kabinet op wil met het mestdossier. Het wordt niet op de handen zitten en wachten tot het in Brussel wordt opgelost. Ook het nieuwe kabinet werkt aan verlaging van de mestproductie. Voor de korte termijn is er voor boeren die deze winter met een overvolle kelder dreigen te komen geen oplossing. Wiersma zegt niet voor niets tegen deze boeren: “Hou vol.”

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.

  1. H. Ven
    9 juli 2024

    15 % meer mest op de nu beschikbare grond want die wordt nu uit gemergeld
    mest probleem opgelost
    en als overheid op wie dan ook land bouw grond uit de land bouw terkt voor woning bouw industrie natuur infra of wat dan ook evenredig verplicht vee rechten er bij kopen
    mestprobleem opgelost en komt nooit meer terug

  2. Weg
    9 juli 2024

    De inzet is gericht op regio-specifieke derogatie; precies je kan niet alles over één kam scheren meten is weten.

  3. Ronald Beulink
    9 juli 2024

    Het is foeilelijke politiek om tegen een brede opkoopregeling te zijn en weer met drempels in de regeling te komen
    Wanneer je potentiële stoppers eerder kunt laten stoppen hebben blijvers er profijt van
    Eventuele bijkomende problemen in de keten vanwege krimp worden hopeloos overdreven
    En de boeren? Die liggen zoals altijd aan de laatste “mem”.

  4. Ronald Beulink
    9 juli 2024

    “ 30% afroming bij de handel in productierechten, een brede vrijwillige stoppersregeling, voermaatregelen, verhoging van de graslandsubsidie, renure als kunstmestvervanger en grondgebondenheid”

    Afroming gaat op lange termijn iets effect opleveren.
    Voermaatregel? Is al een keer volledig mislukt. SSC heeft die maatregel gesloopt in een juridische procedure.
    Subsidie lost het probleem van volle mestkelders niet op.
    Renure, dat is een druppel op een gloeiende plaat. Veel te weinig capaciteit en het moet eerst nog maar even ingevoerd worden. Gaan de Fransen en de Polen gas geven op het dossier Renure? Waarschijnlijk niet.
    Grondgebondenheid als oplossing? Ik zou niet weten op welke manier dat flink bij kan dragen anders dan dat het een verkapte veekrimp betekent

    Samenvattend: hou vol!! Maar hoe lang nog(
    Worden we klaargestoomd voor de volgende opkoopregeling? Daar is ook over gesproken in de landbouwcommissie.
    PVDD wil graag alle vee weg
    BBB wil graag veel vee houden
    NSC wil graag gewenste bedrijven behouden
    En zo heeft elke partij zijn wensen.
    De mestcrisis is dermate urgent dat de wensen maar even aan de kant moeten.
    Wil je als politicus echt bijdragen aan de toekomst van de landbouw en het oplossen van de mestcrisis dan is een brede opkoopregeling noodzakelijk.
    Helaas zijn er ambtenaren en politici die willen sturen in de nieuwe opkoopregeling. Het eigen wensenlijstje blijft belangrijker dan het oplossen van de mestcrisis:

  5. Ronald Beulink
    9 juli 2024

    Dhr Schoof verdient een groot compliment doordat hij voor zijn ploeg staat maar boven de X-bijdragen.
    Ga zo door dhr Schoof!!!

    Mevrouw Wiersma is met handen en voeten gebonden aan gemaakte afspraken. Wellicht komt er enige versoepeling, de mestcrisis blijft nog wel een enkele jaren.