AlgemeenAchtergrond

‘Niks geleerd van 2001’

Arie Plaisier was 33 jaar dierenarts in Oene, midden in de MKZ-driehoek Zwolle-Deventer-Apeldoorn. In 2001 kreeg hij opeens een rol bij een methode van dierziektebestrijding die hij principieel afwijst. Boeren vroegen hem om hulp bij de ruimingen.

Het kan allemaal zo weer gebeuren. Er heerst op dit moment MKZ in Bulgarije. Vanuit Den Haag klinkt de oproep aan reizigers om voorzichtig te zijn. Liever geen vleeswaren meenemen uit Bulgarije. Maar ondertussen rijden er wel veewagens met slachtkoeien van Roemenië naar Nederlandse slachterijen. Arie Plaisier maakt zich daar boos over. We hebben blijkbaar weinig geleerd van 2001, zegt hij.

Het zou hem niet verbazen als het beruchte virus binnenkort weer opduikt. Hij zou dat verschrikkelijk vinden. Voor de veehouders in de eerste plaats, voor de hobbydierhouders, voor de dierenartsen.

Hijzelf hoort tot de laatste categorie. Althans tot enkele jaren geleden. Plaisier (65) uit het Gelderse Oene had samen met vijf collega’s een dierenartsenpraktijk in de driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer, het gebied dat in het dramatische jaar 2001 volledig werd geruimd. De dierenartsen werden bij de ruimingen betrokken; veehouders vroegen hen erbij te zijn. En Plaisier ging. Natuurlijk.

Zijn klanten bleken weinig of geen vertrouwen te hebben in de mannen met de witte pakken, de RVV’ers. Als je op zo’n moment een intermediaire rol kunt vervullen dan doe je dat. Ook al ben je helemaal niet opgeleid voor deze prehistorische manier van dierziektebestrijding.

Toch weet hij nog drommels goed dat hij zich toentertijd afvroeg of hij in deze zaak betrokken wilde worden. Hij was niet de enige, veel van zijn collega’s twijfelden. Plaisier was toen principieel tegenstander van het zogeheten non-vaccinatiebeleid. Nog steeds trouwens. Maar kon je om die reden veehouders in de kou laten staan? Omdat Brussel in 1991 een wel erg domme keus had gemaakt? Nee, dat kon hij niet over zijn hart verkrijgen. Dus was hij erbij.

Hij herinnert zich de zwarte rouwbanden om de bomen, de grijpers met kadavers, het verdriet. Tijdens de ruiming legde hij uit wat er ging gebeuren, hij probeerde de rust te bewaren, zorgde ervoor dat alles zo netjes mogelijk werd afgehandeld. Met respect voor mens en dier. Het meest ingrijpende moment? Nee, daar wil hij niet over praten. Zelfs niet tien jaar na dato.

Het geeft hem allemaal erg aangegrepen, hij spreekt over de meest aangrijpende periode in zijn leven als dierenarts. Toch bleef hij bij de les, had geen slapeloze nachten. Uit onderzoek onder de betrokken dierenartsen bleek later dat de helft psychische klachten aan deze periode had overgehouden. Plaisier niet, hij zit blijkbaar anders in elkaar. De veehouders werden veel zwaarder getroffen dan de dierenartsen, zegt hij.

Later in 2001 was hij nauw betrokken bij de herbevolking van de bedrijven. De boeren kochten koeien en kalveren overal in het land. De samenvoeging van verschillende koppels leidde tot gevechten tussen de dieren bij het bepalen van de rangorde. Dieren die jaarrond op stal hadden gestaan, werden in de nieuwe situatie opeens de wei in gestuurd. Met alle gevolgen van dien.
Boeren noch dierenartsen hadden ervaring met herbevolking op deze schaal. Maar hij leerde snel. Gelukkig kochten de boeren die opnieuw begonnen niet op hetzelfde moment hun dieren. De ervaringen die hij opdeed bij de ene boer kon hij benutten bij de volgende.

Het non-vaccinatiebeleid is nog steeds van kracht. Preventieve vaccinatie is daarmee verboden. De meerderheid in de Europese Unie wil er gewoon niet aan. Vooral uit concurrentieoverwegingen, analyseert Plaisier. Bij een uitbraak van MKZ is nu wel noodvaccinatie toegestaan, maar het vlees en de melk van de gevaccineerde dieren mogen niet de grens over. Dus al dat vlees moet op de binnenlandse markt worden afgezet.

Wat doen de supermarkten? Plaisier vreest voor volle koelhuizen. En dat leidt ongetwijfeld weer tot enorme conflicten tussen veehouders onderling.

Vaccineren of toch maar ruimen? Hij durft geen voorspelling te doen over de uitkomst van dat debat. Hij vindt het ook een foute discussie. Er moet gewoon weer preventief gevaccineerd kunnen worden. Met markers in het vaccin, zodat direct is vast te stellen of het vlees afkomstig is van een besmet of een gevaccineerd dier.

In 2001 kwam het virus vanuit Ierland via Frankrijk naar Nederland. Gesleep met dieren, met alle gevolgen van dien. Plaisier constateert dat het Nederlandse bedrijfsleven kalveren ophaalt uit Letland en Litouwen, slachtkoeien uit allerlei Oost-Europese landen. Hij weet het, importverboden zijn niet aan de orde. Maar we hoeven die dieren toch niet daar te kopen?

Beheer
WP Admin