AlgemeenNieuws

Nieuwe Schijf van Vijf verrast niet

De vlees- en zuivelsector reageren gematigd positief op de nieuwe aanbevelingen van de Gezondheidsraad over een gezond voedingspatroon.

De Gezondheidsraad publiceerde woensdag Richtlijnen goede voeding 2015, waarin wordt aanbevolen om de vleesconsumptie te matigen en meer plantaardige eiwitten te eten.

De Nederlandse Zuivelorganisatie (ZNO) ziet in het advies van de Gezondheidsraad een bevestiging van de ‘vooraanstaande positie van zuivel’ in het menu: “Melk, yoghurt en kaas zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon”, zegt NZO. De aanbeveling om boter te vervangen door plantaardige zachte oliën, zal volgens NZO weinig gezondheidswinst opleveren, omdat de boterconsumptie al gering is.

MVO wil vijfjaarlijkse herziening Schijf van Vijf

De MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten, is blij met de adviezen van de Gezondheidsraad, al heeft het in de ogen van MVO te lang geduurd voordat de nieuwe richtlijnen er zijn gekomen. MVO bepleit een vijfjaarlijkse herziening van de Schijf van Vijf, zodat nieuwe wetenschappelijk inzichten tijdig kunnen worden meegenomen. De brancheorganisatie ziet het rapport als een erkenning van de ‘reeds jarenlange inzet van de oliën- en vettensector voor verbetering van de vetzuursamenstelling’. De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) zegt dat de Gezondheidsraad een beperkte definitie van gezondheid hanteert, door alleen naar voeding te kijken. Ook leefstijl, beweging, fysieke fitheid spelen een rol; wie zich aan het advies van de Gezondheidsraad houdt, is niet gevrijwaard van welvaartsziekten, zegt FNLI.

Vleessectoren: vlees past in gevarieerd eetpatroon

De verenigde vleessectoren (Vlees.nl) zeggen dat de nieuwe richtlijnen op hun wetenschappelijke merites moeten worden bekeken. Vlees bevat veel goede voedingsstoffen en past dus in een gematigd en gevarieerd eet- en leefpatroon, aldus de vleesindustrie.

De Wageningse hoogleraar Michel Korthals zei bij de NOS te vrezen dat de nieuwe schijf van vijf niet zal beklijven, omdat de consument moet afzien van veel dingen die lekker zijn. Hij bepleit juist te genieten. “We moeten zó veel lekkers opgeven, dan werkt het sowieso niet”, aldus Korthals.

Beheer
WP Admin