VarkensNieuws

Nieuwe openstelling opslagregeling varkensvlees

De Europese Commissie zal in januari opnieuw een regeling openen voor de particuliere opslag van varkensvlees. Dat heeft Eurocommissaris Phil Hogan gezegd tijdens de landbouwraad in Brussel, meldt Agra Europe.

De particuliere opslag van varkensvlees is onderdeel van het steunpakket van €500 miljoen dat in september werd aangekondigd.

Hogan zegt dat de tijd rijp is om in actie te komen met de marktmaatregel.

Hogere vergoeding

De vergoeding voor varkensvlees zal in deze nieuwe openstelling 20% hoger zijn. Daarnaast zal de regeling ook open zijn voor vers varkensvet en reuzel, dat was bij de vorige openstelling van particuliere opslag uitgesloten. De nieuwe regeling biedt bovendien de mogelijkheid om producten na twee maanden vervroegd uit de opslag te verkopen aan het buitenland. Voor deze export zal de vergoeding voor de particuliere opslag wel lager zijn. Bij de vorige openstelling kon varkensvlees alleen voor vaste perioden van drie, vier of vijf maanden worden opgeslagen. Een verzoek om meer flexibiliteit werd toen afgewend.

Geen export naar Rusland

De moeilijke situatie voor varkenshouders is mede het gevolg van de Russische boycot. Dat er geen vette delen of varkensvet of reuzel geëxporteerd mag worden naar Rusland is geen onderdeel van het generieke exportverbod, maar vanwege het risico op Afrikaanse varkenspest.