Een afrastering tegen wilde zwijnen in de Duitse deelstaat Brandenburg. – Foto: Misset VarkensNieuws

Verdenking Afrikaanse varkenspest loos alarm

In het oosten van Duitsland was op woensdag 12 juni een nieuwe verdenking van Afrikaanse varkenspest (AVP). Verdachte varkens zorgden ervoor dat de slachterij van Tönnies in Weissenfels in de vroege ochtend werd stilgelegd. Aan het eind van de middag bleken de onderzoeken negatief. De ziekteverwekker werd niet aangetroffen.

De slachterij is vorige week ook getroffen door maatregelen om verspreiding van het AVP-virus in te dammen. De slachtlocatie had eerder die week varkens ontvangen van het besmette bedrijf in Pasewalk, Mecklenburg-Voor-Pommeren. Uit voorzorg is het vlees vernietigd van alle varkens die woensdag 5 juni zijn aangevoerd. Op 6 en 7 juni lag de slachterij stil om grondig te worden gereinigd en ontsmet. Sinds maandag is de slachterij weer operationeel.

Na de valse verdenking op woensdag 12 juni werden de varkens die op de slachterij aanwezig waren aan het eind van de dag alsnog verwerkt.

Hoogste staat van paraatheid

De verdenking geeft aan dat de Duitse veterinaire diensten in de hoogste staat van paraatheid zijn. Ze nemen geen risico en grijpen resoluut in. Naast de schade van het stilleggen van de productie, heeft de recente uitbraak van AVP Tönnies ook de exportlicentie naar Zuid-Korea voor de vestiging in Weissenfels gekost. Die toestemming had het pas kort geleden weer teruggekregen.

Voor varkenshoudersvakbond ISN is het gebeuren reden om varkenshouders ook op te roepen tot waakzaamheid. Varkenshouders wordt dringend geadviseerd de bedrijfshygiënemaatregelen tot in detail na te leven. Ook in de stal en bij het transport moeten varkenshouders en transporteurs extra waakzaam zijn op symptomen die wijzen op AVP. “Alleen zo kan de verspreiding van de ziekte en de schade die dat met zich mee brengt voorkomen worden”, betoogt de vakbond.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER VARKENSGEZONDHEID

Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin