Klaas Pieter (li, 45) en Heero (re, 40) Zuideveld hebben in Usquert (Gr.) een akkerbouwbedrijf van 200 ha, aangevuld met huurland. - Foto's: Mark Pasveer BoerenlevenErvaring

Nieuwe akkerbouwschuur zorgt voor meer werkplezier

De broers Klaas Pieter en Heero Zuideveld gaan voor kwaliteit en werkplezier. Ze bouwden nieuw, investeerden in extra opslag- en sorteercapaciteit en kunnen weer jaren vooruit.

Klaas Pieter en Heero Zuideveld boeren op een bijzondere plek, in het noorden van de Groningse gemeente Het Hogeland. Hun akkerbouwbedrijf bevindt zich op slechts een paar kilometer afstand van de Waddenzee. Het gebied werd ooit met meerdere dijken ingepolderd. De gewassen worden er dan ook geteeld op voormalige zeeklei.

Twaalfde generatie

Familie Zuideveld heeft zich de afgelopen eeuwen behoorlijk honkvast getoond op deze locatie. Wat heet: de broers Klaas Pieter en Heero zijn de 12e (!) generatie op het bedrijf. “Onze opa heeft zich ooit grondig verdiept in de familiegeschiedenis”, vertelt Heero Zuideveld die al op jonge leeftijd wist dat hij het bedrijf wilde overnemen. Zijn broer Klaas Pieter – die een deeltijdbaan heeft als manager agronomy bij HZPC – koos na buitenlandse avonturen in Spanje en Engeland in 2014 voor een toekomst op het ouderlijke bedrijf. “De trek om thuis aan de slag te gaan was groot. Het ondernemerschap zit in ons bloed”, aldus Klaas Pieter Zuideveld.

Tekst gaat door onder foto

Heero Zuideveld met op de achtergrond de nieuwe schuur.
Heero Zuideveld met op de achtergrond de nieuwe schuur.

De kop-hals-rompboerderij van familie Zuideveld dateert van 1879 en draagt de naam Boumaheerd. Het statige woonhuis en de fraai aangelegde voortuin springen meteen in het oog. Met de in 2021 in gebruik genomen bewaarschuur heeft het bedrijf er een ware eyecatcher bij gekregen.

Bijzondere voorgevel

De schuur is onder architectuur gebouwd, naar een ontwerp van Maria Nienhuis uit het nabijgelegen Uithuizermeeden. Het gebouw heeft een bijzondere voorgevel, met een opvallende kleurstelling en een grote raampartij. “Normaalgesproken zie je niet wat er in een akkerbouwschuur gebeurt. Voorbijgangers zien nu vanaf de openbare weg het zakgoed hier klaarstaan voor vertrek”, zo vertelt Klaas Pieter Zuideveld, terwijl hij wijst naar de drie vrachten Sagitta-pootaardappelen, die op het punt staan te worden verscheept naar Turkije.

Tekst gaat door onder foto

Eind vorig jaar is een nieuwe schuur in gebruik genomen. Het bijzondere bouwwerk is onder architectuur gebouwd en mensen kunnen vanaf de weg naar binnen kijken.
Eind vorig jaar is een nieuwe schuur in gebruik genomen. Het bijzondere bouwwerk is onder architectuur gebouwd en mensen kunnen vanaf de weg naar binnen kijken.

Veel daglicht in bewaarschuur

De imposante bewaarschuur is maar liefst 15 meter hoog. Via de voorgevel en de lichtstraat in de nok komt ontzettend veel daglicht binnen. “Dat is heel prettig werken”, zegt Heero Zuideveld, die voorheen altijd gewend was om ’s winters in een ietwat benauwde en tl-verlichte sorteerruimte te staan. “Dan was het nog donker als je naar binnen ging en alweer donker als je naar buiten kwam. Hier heb je continu daglicht, aangevuld met ledverlichting. Dat is een wereld van verschil.”

Voorafgaand aan de bouw van de schuur bereiden de ondernemers zich grondig voor. Ze bezoeken meerdere collega-akkerbouwers en denken goed na over de indeling en technische oplossingen. Dat verloopt in goede harmonie. De broers vullen elkaar goed aan en zitten behoorlijk op één lijn. De bewaarschuur is 55 meter lang en 40 meter breed. De ondernemers hebben de mogelijkheid het gebouw in de toekomst met nog eens 25 meter te verlengen.

Tekst gaat door onder foto

Bij het bedrijf horen ook 500 schapen.
Bij het bedrijf horen ook 500 schapen.

Pootaardappelen op milieuvriendelijke manier gekoeld

De schuur is ingericht met vier cellen, waarvan er drie over wanden beschikken. In deze cellen worden de pootaardappelen op milieuvriendelijke wijze gekoeld met CO2 als koudemiddel. Verwarmen van de aardappelen voor het sorteren gebeurt met elektrische kachels, om CO2-ophoping in de werkruimte te voorkomen. “Voorheen stond een deel van onze producten buiten te drogen. Met deze schuur kunnen we controleerbaar drogen en bewaren, waardoor we veel meer invloed hebben op de kwaliteit”, aldus Heero Zuideveld.

Tekst gaat door onder foto

De schuur is ingericht met vier cellen, in drie daarvan worden de pootaardappelen op milieuvriendelijke wijze gekoeld.
De schuur is ingericht met vier cellen, in drie daarvan worden de pootaardappelen op milieuvriendelijke wijze gekoeld.

De bestaande sorteerlijn is aangepast en uitgebreid met grotere bunkers. De dubbele onderlosbanden maken het mogelijk om twee verschillende partijen pootgoed tegelijkertijd te verwerken. “Dat zorgt voor flexibiliteit en biedt ons de mogelijkheid om eens tussentijds een kleine partij te op te zakken”, vertelt Klaas Pieter Zuideveld. De sorteerlijn wordt nog voorzien van stofafzuiging.
Het is de bedoeling dat het inschuren straks binnen gebeurt. De werkruimte is ruim opgezet, met duidelijke en efficiënte rijlijnen voor de heftrucks. Vrachtwagens kunnen er binnen laden. De broers kunnen twaalf vrachten klaarzetten.

Tekst gaat door onder foto

De machines voor peen- en uienteelt hebben de broers samen met andere akkerbouwers.
De machines voor peen- en uienteelt hebben de broers samen met andere akkerbouwers.

Nieuwe stap richting toekomst

De ingebruikname van de bewaarschuur voelt voor de broers als een mooie nieuwe stap richting de toekomst. “We hebben nu veel meer werkruimte en opslagcapaciteit. Dat zorgt voor extra werkplezier”, zegt Heero Zuideveld. “Hier kunnen we weer jaren vooruit”, vult Klaas Pieter Zuideveld aan.
De broers willen hun kinderen later de kans bieden een toekomstbestendig bedrijf over te nemen. Gezien de nog jonge leeftijd van de kinderen is het voorlopig afwachten of er zich op de Boumaheerd een dertiende generatie aandient voor bedrijfsovername.

Beheer
WP Admin