AlgemeenNieuws

Nieuw rapport over resistentie bij bacteriën

Parma – De mate van resistentie bij bacteriën tegen antibiotica blijft een punt van zorg. Dat zegt ECDC-directeur Marc Sprenger naar aanleiding van een nieuw rapport van de europese voedselveiligheidsdienst EFSA en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Het rapport, dat is gebaseerd op gegevens uit 2010, beschrijft de resistentie van camylobacter, salmonella, E.coli en MRSA-bacteriën tegen antibiotica. Hoge resistentieniveaus werden gezien in salmonella-isolaten van mensen tegen ampicilline, tetracyclines en sulfonamiden. Resistentie tegen de derde generatie cefalosporinen en fluoroquinolonen bleef laag bij deze isolaten.

In salmonella en E.coli-isolaten uit vlees van pluimvee, varkens en runderen werd resistentie gevonden tegen tetracyclines, ampicilline en sulfonamiden. Ook hier was de resistentie tegen de derde generatie cefalosporinen laag. Matige tot hoge niveaus van resistentie tegen ciprofloxacine (een fluoroquinolone) werd gevonden in salmonella isolaten van kalkoenen, kip en kippenvlees.

In campylobacter isolaten van mensen werd hoge resistentie gevonden tegen ampicilline, ciprofloxacine, nalidixinezuur en tetracyclines, terwijl de resistentie tegen erytromycine laag was. Hetzelfde patroon werd gezien in campylobacter-isolaten van pluimvee, kippenvlees, varkens en runderen.

De Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) werd ontdekt in een aantal diersoorten en levensmiddelen van dierlijke oorsprong.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Beheer
WP Admin