Premium
Foto: Michel Velderman AlgemeenColumn

‘Niet alleen boeren stoppen’

Reacties

  1. Een redenering van Vergaderboer die ik niet kan volgen. Ik zie juist steeds meer loonwerk: maaien, harken en inkuilen gebeurd tegenwoordig vrijwel geheel in loonwerk. Vroeger deden veel boeren dat zelf. Ook drijfmest uitrijden deden veel boeren vroeger zelf. Met de verplichte emissiearme aanwending werd dit ook loonwerk. Vroeger ging ik nog met de zeis en de vork de sloot schonen, tegenwoordig doet de loonwerker dat met de maaikorf. Een deel van de boeren heeft het voeren uitbesteedt aan een loonvoerbedrijf, iets wat vroeger niet bestond.

    Als loonwerkers stoppen is dat niet omdat er minder werk is, dat heeft een andere reden.

    1. Eens met bennie. Ik denk dat loonwerkers ook klem komen te zitten tussen hun steeds hogere kosten (voor machines, diesel, werkloon) en klagende boeren die de loonwerkfactuur te hoog vinden. Boeren vinden nog altijd een loonwerker die het goedkoper wil doen. Bij stoppende loonwerkers wordt dat laatste natuurlijk moeilijker.
      Was het vroeger nog mogelijk om voor relatief weinig geld loonwerker te worden, tegenwoordig is dat niet meer het geval. Zelfrijdende zodebemesters en hakselaars zijn eigenlijk te duur geworden. Als de concurrentie tussen loonwerkers verwdijnt zullen boeren flink meer moeten gaan betalen.

  2. Het groot kapitaal heeft wel de poen maar niet de kennis. Daarom ook dat boeren steeds opgeroepen worden om data verzamelen. Die data moet later in handen komen van het groot kapitaal. Omdat het groot kapitaal uit de computerweteld komt is data stelen voor hen niet moeilijk. Houd je data dus voor jezelf en parkeer het zeker niet in computers.

  3. Ik krijg steeds meer het gevoel dat dit de opstap is naar voedselproductie in handen van het groot kapitaal en daarmee Grootschalige productie, waarbij niet Linkse ecologie leidend is maar de wereldmarkt(prijs).

  4. Er zijn nog een paar andere punten waar het Haagse geen benul van heeft
    De belangrijkste is dat landbouw niet maakbaar is
    Zowel in Nederland als in de EU is er een diepgeworteld geloof in een wenslandbouw:
    25% bio en gangbaar allerlei beperkingen opleggen.
    Je kunt als politiek heel lang doorgaan om die route te kiezen
    Boeren zijn nogal geneigd om te accepteren
    Daardoor wordt het economisch perspectief voor de gemiddelde boer steeds slechter
    Wanneer je op een zeteltje zit maakt dat niet uit
    De consequenties hoef je niet te dragen

Beheer
WP Admin