Foto: Canva AlgemeenNieuws

Net als voor wolf nu ook schadevergoeding na aanval goudjakhals

Dierhouders kunnen nu ook een schadevergoeding krijgen als een goudjakhals hun vee aanvalt. Voor dit dier gelden dezelfde regels als voor de wolf. Uitvoeringsorganisatie BIJ12 van de provincies heeft de regels hiertoe aangepast.

Goudjakhals op eigen kracht in Nederland

De goudjakhals is een exotisch roofdier dat op eigen kracht Nederland is binnengekomen. Het is iets kleiner dan de wolf. Schadegevallen zijn gemeld in Friesland, waar het dier schapen heeft gedood. Bij de afhandeling van de schade gelden dezelfde voorschriften als bij schade door wolven.

Er zijn nog enkele regels aangepast. Zo is nu ook vergoeding mogelijk voor schade als gevolg van een wolvenaanval op kuddebewaakhonden. Tot nu toe was er alleen vergoeding voor bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren en hobbymatig gehouden hoefdieren.

Verder mogen dierenartsen nu ook DNA-monsters afnemen van gewonde dieren die niet geëuthanaseerd hoeven te worden.

Lynx zorgt voor nieuw dilemma

lynx
Een lynx. – Foto: canva / VictorCap

De overheid werkt aan een nieuw interprovinciaal wolvenplan. Dat wordt in 2024 verwacht. Intussen dient het volgende roofdier zich aan voor terugkeer: de lynx.

Minister Van der Wal zegt volgens het ANP dat het dier ons voor dezelfde dilemma’s plaatst als de wolf bij zijn terugkomst. “Het is een verrijking voor de biodiversiteit, maar we moeten er ook aan wennen en ons aanpassen”, zegt ze tegen het ANP.

Beheer
WP Admin