Als het aan de EU ligt, is het bejagen van wolven toegestaan wanneer ernstige schade aan bijvoorbeeld vee dreigt. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

EU-commissaris: bejagen wolven mag om schade te voorkomen

Het bejagen van wolven is in specifieke gevallen toegestaan, zegt Europees Commissaris Virginijus Sinkevičius. Bijvoorbeeld als het gaat om ernstige schade aan vee te voorkomen.

In antwoord op vragen uit het Europees Parlement stelt Sinkevičius dat de Habitatrichtlijn ingrijpen in de wolvenstand toelaat, “bijvoorbeeld om ernstige schade te voorkomen (met name aan gewassen vee, bossen, visserij, water en andere soorten eigendommen), of in het belang van de volksgezondheid en de openbare veiligheid.”

Lees ook: ‘Afschieten van wolven mag vooral van Nederland zélf niet’

Nationale overheid bepaalt hoeveelheid

Dat is mogelijk, ondanks de beschermde status die de wolf heeft, omdat de diersoort nog steeds bedreigd wordt. Sinkevičius zegt dat ook om andere dwingende redenen ingegrepen kan worden. Bijvoorbeeld als het gaat om “redenen van sociale of economische aard”. In die gevallen kan de nationale overheid zeggen hoeveel wolven kunnen worden onttrokken aan de wolvenstand.

Sinkevičius spreekt in dat verband over het toestaan van “selectieve onttrekking van bepaalde specimen van de soorten die een strikte bescherming genieten, in beperkte hoeveelheden”.

Reacties

Beheer
WP Admin