Foto: AFP AlgemeenNieuws

Nestlé heeft last van dure frank

Nestlé heeft in 2015 een nettowinst geboekt van 9,5 miljard Zwitserse frank (€8,6 miljard), 36% minder dan een jaar eerder. Het voedingsmiddelenconcern heeft met name last van de wisselkoers en de teruggevallen groei in sommige opkomende economieën.

De omzet daalde 3% tot omgerekend €80 miljard.

Topman Paul Bulcke noemt de marktomstandigheden ‘uitdagend’. Volgens Bulcke is Nestlé gecorrigeerd voor de koers van de frank sneller gegroeid dan de concurrentie. Nestlé boekt het overgrote deel van zijn omzet buiten Zwitserland. De frank is steeds sterker geworden, waardoor omzet in bijvoorbeeld dollars, yuan of euro’s lager uitvalt in franks.

Grootste voedingsconcern wereldwijd

In 2015 steeg de omzet met melkproducten en ijs met 1,7%, tot omgerekend €13,2 miljard. Ook de elders toegerekende omzet met babymelkpoeder steeg. Nestlé realiseerde met name groei in China en Mexico en in Europa in Duitsland en Spanje. Wyeth Infant Nutrition droeg met zijn ‘premium’ merk Illuma volgens Nestlé veel bij aan de groei.

Nestlé is het grootste voedingsconcern wereldwijd. Het bedrijf maakt onder meer chocolade, thee, ontbijtgranen en zuivelproducten. De zuivelomzet bedroeg vorig jaar meer dan €25 miljard, volgens de Rabobank. Een deel van de zuivel wordt ook gebruikt in andere voedingsmiddelen dan de bekende zuivelproducten.

Beheer
WP Admin