Archieffoto van nertsenkwekerij. - Foto: Michel Zoeter AlgemeenNieuws

Nertsenbedrijven vrijgegeven, mest mag over het land

De mest van nertsenbedrijven die geruimd zijn in verband met corona mag zonder extra maatregelen over het land. Ook wordt de blokkade van de bedrijven opgeheven. Dat hebben de demissionaire ministers Carola Schouten (LNV) en Hugo de Jonge (VWS) bekendgemaakt.

In totaal zijn 69 bedrijven geruimd in verband met corona. Zij moesten speciale maatregelen nemen om te voorkomen dat eventueel achtergebleven virussen alsnog een besmettingsgevaar zouden vormen. 20 van deze bedrijven zijn inmiddels na vrijverklaard. 49 hebben nog de zogeheten ‘besmetstatus’. Die gaat er nu van af. Het is 9 maanden geleden dat het laatste bedrijf besmet is geraakt.Omdat virus met de tijd minder levensvatbaar wordt, is het volgens de bewindslieden de vraag of de maatregelen nog nodig zijn.

Risico’s verwaarloosbaar

De ministers hebben voor hun besluit de deskundigen geraadpleegd die eerder onderzoek hebben gedaan naar de verspreiding van het coronavirus bij nertsenhouderijen en ook deskundigen van het RIVM. Hun oordeel is dat de risico’s zeer klein tot verwaarloosbaar zijn.

Tot nu toe moest de mest van besmette bedrijven vergist worden op 70 graden. Kooien en ander materiaal werden drie keer ontsmet; eerst meteen na de ruiming en daarna nog twee keer door de NVWA.

Reacties

Beheer
WP Admin