Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Nefyto: verbod neonicotinoïden gebaseerd op niet-goedgekeurde regels

Nefyto, de brancheorganisatie van de gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten, stelt dat het verbod op de drie neonicotinoïden imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam is gebaseerd op niet-goedgekeurde regels voor bijenonderzoek.

Het Europese voedselagentschap Efsa stelde eerder deze week vast dat het gebruik van imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam erg risicovol is voor hommels, wilde en honingbijen.

Nieuwe regels zijn onwerkbaar

Efsa heeft, net als bij eerdere beoordelingen van deze stoffen, gebruik gemaakt van concept- (nog niet-goedgekeurde) regels voor bijenonderzoek, de Bee Guidance. Deze nieuwe regels zijn onwerkbaar. Binnen de EU is dit document de afgelopen vijf jaar voortdurend en consequent afgewezen omdat het onrealistisch is en niet geschikt om de risico’s voor bijen en bestuivers vast te stellen.

Foto: ANP

Foto: ANP

Toepassing van dit niet goedgekeurde document op andere stoffen kan leiden tot een verbod op de meeste, misschien wel alle insecticiden, inclusief biologische producten. Ook het Ctgb heeft daarop gewezen in een advies in mei 2017 aan toenmalig staatssecretaris Van Dam.

‘Efsa-evaluatie niet erkennen’

Nefyto heeft ernstig bezwaar tegen de door Efsa gevolgde procedure. Een niet goedgekeurd toetsingskader kan volgens Nefyto niet als basis dienen voor besluiten tot toelating. Nefyto doet dan ook een beroep op Minister Schouten om de Efsa-evaluatie niet te erkennen als basis voor een besluit over goedkeuring van de stoffen op Europees niveau.

Beheer
WP Admin