Duitse varkenshouders krijgen veel voor hun kiezen. Uiterlijk 2029 moeten zeugen 5 vierkante meter hebben in de dekstal en mogen ze niet opgesloten worden. Foto: Frank Uylenbroek. VarkensNieuws

Nedersaksen stimuleert varkenshouders af te bouwen

De Duitse deelstaat Nedersaksen stimuleert varkenshouders te stoppen of minder dieren te houden. Jaarlijks is €6,5 miljoen subsidie beschikbaar voor varkenshouders die willen verbreden, buiten de primaire landbouw om.

Een voorbeeld van verbreding is een winkel. In ruil voor subsidiegeld leveren de boeren dan varkens in. De plannen zijn al meer dan een jaar in voorbereiding. Vanaf nu is het daadwerkelijk mogelijk in te schrijven en zijn de richtlijnen bekend.

De Duitse varkenshouderijvakbond ISN is mordicus tegen de plannen en spreekt van een dramatisch signaal en geldverkwisting. De varkenshouderij krimpt sowieso al hard, mede door de snel dalende varkensvleesconsumptie in Duitsland. De deelstaatregering heeft alle steunpakketten voor de varkenshouderij ook stopgezet, inclusief de krulstaartsubsidie. Volgens de ISN zegt de regering van Nedersaksen indirect: ‘Wij willen jullie niet.’

Op de website van de deelstaat is te lezen dat zij veehouders die willen afbouwen of verbreden de kans willen geven iets anders te starten. De noodzaak voor de regeling zit onder meer in het indammen van de klimaatcrisis, herstructurering van de veehouderij en het indammen van de antibioticaresistentie, zo staat er.

Nedersaksen deelstaat met meeste varkens

Nedersaksen is de meest varkensrijke deelstaat in Duitsland. Het aantal varkens zit op 6,9 miljoen, waarvan 358.000 zeugen. Het aantal varkensbedrijven bedraagt 3.850. De vleesvarkenshouders in deze deelstaat importeren veel biggen uit Denemarken en in mindere mate uit Nederland. Net als in Nederland en Vlaanderen wil de regering van Nedersaksen dus ook minder varkens. De regeling wordt overigens ook verbreed voor andere type veehouderijbedrijven.