Foto: ANP RundveeNieuws

Nederlandse zuivelsector laat € 4 miljoen EU-steun liggen

De Nederlandse melkveehouderij heeft de productie minder beperkt in het Europese melkverminderingsplan dan de aanmelding daarvoor.

Daarmee laten melkveehouders € 3,7 miljoen aan EU-steun liggen. Nederland had ingeschreven voor ruim € 11 miljoen.

Twee derde van de voorgenomen vermindering werd gerealiseerd van oktober tot en met december. 3.125 Nederlandse melkveehouders realiseerden een productievermindering van in totaal 53.171 ton, zo blijkt uit cijfers die de Europese Commissie donderdag heeft vrijgegeven.

In september vorig jaar melden zich 3.932 Nederlandse melkveehouders aan die in totaal 80.305 ton minder melk wilden produceren tegen een EU-vergoeding van € 14 per 100 kilo niet-geproduceerde melk.

Nederland en Oostenrijk droegen minste bij aan melkvermindering

De Nederlandse melkveehouderij heeft na Oostenrijk in verhouding het minste aan de melkvermindering bijgedragen. Nederland realiseerde 66% van de voorgenomen vermindering, Oostenrijk 56%.

In de 28 lidstaten deden bijna 44.000 boeren aan de regeling mee van de bijna 52.000 die zich hadden aangemeld. Zij realiseerden een vermindering van de productie (in drie maanden) van 851.700 ton. Dat is 20% minder dan was aangemeld.

Hogan: we gaan in de goede richting

Europees Commissaris Phil Hogan zegt dat het verminderingsplan samen met andere maatregelen heeft bijgedragen aan het herstel van de melkprijs. Hij noemt het prijsherstel niet perfect, ‘maar we gaan in de goede richting’.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin