AlgemeenNieuws

Nederlander gooit 47 kilo voedsel weg

Utrecht – Nederlanders gooien per persoon drie keer zoveel ongebruikt voedsel in de prullenbak als ze zelf denken.

Consumenten denken jaarlijks 15 kilo weg te gooien, terwijl dit in werkelijkheid gemiddeld 47 kilo per persoon per jaar is; een verschil van 32 kilo. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek in opdracht van AKB Bert Muller met medewerking van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en De Persdienst.

Volgens een online enquête met duizend respondenten schat de gemiddelde Nederlander zijn bijdrage aan de verkwisting van voedsel schat op slechts 15 kilo. Een derde zegt helemaal nooit voedsel weg te gooien en bijna twee derde slechts heel af en toe. De werkelijke jaarlijkse voedselverspilling per Nederlandse consument ligt daarentegen op 47 kilo, zo blijkt uit onderzoek dat bureau CREM in 2013 uitvoerde, onder begeleiding van Milieu Centraal en het Voedingscentrum. De cijfers van dat onderzoek zijn gebaseerd op een analyse van huishoudelijk afval, cijfers van consumentenenquêtes over verspilling via alternatieve routes en aankoopcijfers van huishoudens.

Volgens Milieu Centraal kan dat verschil worden verklaard met het geleidelijke karakter van voedselverspilling. “Mensen gooien steeds kleine beetjes tegelijk weg en hebben niet in de gaten dat het uiteindelijk op jaarbasis om bijna 50 kilo gaat”, aldus Linda Nijenhuis van Milieu Centraal.

Een ander opmerkelijk resultaat is het verschil in verspilling tussen jongere en oudere generaties. Zo geeft bijna de helft van de zestigplussers aan helemaal nooit etenswaren weg te gooien. 70 procent van de ouderen zegt bovendien jaarlijks minder dan 10 kilo voedsel te verspillen. Bij volwassenen jonger dan dertig ligt dat percentage met 20 procent aanmerkelijk lager.

Van de verschillende voedingsmiddelen wordt rijst het meest weggegooid, 30 procent verdwijnt in de afvalbak. In de top drie staan verder pasta en brood, van deze producten wordt gemiddeld 20 procent weggegooid.

Beheer
WP Admin