AlgemeenNieuws

Nederland zet bloemetjes buiten in Moskou

Moskou – Nederlandse bloemkwekers en sierteeltexporteurs staan komende week op de Flowers Expo in Moskou om de bloemenhandel met Rusland te promoten.

Terwijl de export van groente en fruit naar Rusland door sancties is stilgevallen, wordt er op het gebied van bloemen en planten nog steeds volop zakengedaan.

Rusland is een belangrijke exportmarkt voor de Nederlandse bloemensector. Door toenemende welvaart nam de vraag naar bloemen hier afgelopen jaren flink toe. In veel Russische steden zijn tientallen bloemenwinkeltjes te vinden, waar tot ’s avonds laat een bosje verse tulpen, rozen of chrysanten kan worden gekocht.

Op de vakbeurs worden net als vorig jaar zo’n 13.000 bezoekers verwacht. Nederland heeft er een eigen kwekerspaviljoen. Russische handelaren en retailers kunnen daar de nieuwste trends en innovaties van Nederlandse bodem bekijken. Kwekers proberen zich te onderscheiden door hun bloemen bijvoorbeeld in andere kleuren te kweken of de presentatie ervan aan te passen.

Een woordvoerder van bloemenveiling FloraHolland, die de Nederlandse delegatie faciliteert, schat dat er zo’n dertig tot veertig bedrijven uit ons land op de beursvloer in de Russische hoofdstad aanwezig zijn. “Het is vooral een netwerkbeurs”, aldus de zegsman. “De kwekers en handelaren die erheen gaan kunnen hier veel contacten leggen. Het gaat om investeren in relaties om daar later zaken mee te kunnen doen.”

Rusland heeft vooralsnog geen importstop voor bloemen en planten afgekondigd, maar de export naar het land loopt momenteel wel bijna 8 procent achter ten opzichte van een jaar geleden. Dat komt door de ongunstige wisselkoers van de euro met de roebel. Hierdoor zijn bloemen voor de Russen een stuk duurder geworden, waardoor er ook minder van worden gekocht.

Beheer
WP Admin