Minister Piet Adema zoekt samenwerking met Duitsland en België voor een blauwtongvaccin en overweegt financiële steun voor getroffen schapenhouders. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Nederland wil met buurlanden vaccin tegen blauwtong ontwikkelen

Nederland, Duitsland en België bundelen krachten om een vaccin tegen het snel verspreidende virus blauwtong te vinden.

Nederland, Duitsland en België gaan, op initiatief van minister van Landbouw, Piet Adema, samen aan de slag om een vaccin tegen blauwtong te vinden. In heel Nederland zijn er inmiddels 2.664 bedrijven die met het virus te maken hebben. De NVWA meldt nu 977 locaties waar vanwege de klinische verschijnselen blauwtong is geconstateerd en nog eens 1.687 gevallen waar de aanwezigheid met behulp van bloedonderzoek is bevestigd. Twee weken geleden waren dat nog maar 700 bedrijven.

Voortbestaan van de schapensector op het spel

Volgens Adema staat het voortbestaan van de schapensector op het spel. Hij verwacht dat het aantal schapen in Nederland ‘enorm dramatisch zal kelderen’, mede doordat de ziekte nu in het dekseizoen rondgaat.

Blauwtong verspreidt zich snel over West-Europa. In Duitsland en België dook de ziekte afgelopen weken ook op. Schapen die ziek zijn, dekken niet. “En dat is dramatisch voor de Nederlandse veestapel”, zegt Adema. De ziekte dook tussen 2006 en 2008 al een keer op. Daar waren vaccins voor, maar die werken niet. De huidige versie van blauwtong is net iets anders dan die van 15 jaar geleden. Daarnaast is de huidige uitbraak van grotere omvang dan voorheen.

Lees ook: Oplossing voor blauwtong ver weg

Met de industrie om tafel voor vaccin blauwtong

Minister Adema wil met farmaceutische bedrijven in gesprek. Door de uitbraak is er immers een markt voor farmaceutische bedrijven om een vaccin te ontwikkelen. Samen met Duitsland en België, waar inmiddels ook uitbraken zijn, willen de landbouwministers de farmaceutische industrie dan ook ondersteunen met onderzoek.

Vrees voor nieuwe piek blauwtong

De winter komt eraan. Dat zorgt voor enig respijt. De insecten die de ziekte overdragen, zijn minder actief bij koude weersomstandigheden. Maar rond mei volgend jaar vreest Adema voor een nieuwe piek. Het vaccin moet er dus zijn vóór het voorjaar. Dat geeft de industrie een aantal maanden de tijd om met een oplossing te komen.

Het kabinet kan bedrijven niet verplichten om een vaccin te maken. Het is immers een vrije markt. Dat betekent dat er voorlopig niets anders op zit dan die ziekte bij farmaceutische bedrijven op de agenda te zetten. Adema gaat in ieder geval om de tafel met een aantal spelers. Welke dat zijn, is nog niet duidelijk. Die lijst wordt op dit moment opgesteld.

Financiële ondersteuning schapenhouders onder de loep

Naast gesprekken met farmaceutische bedrijven kijkt het kabinet ook of het mogelijk is om schapenhouders financieel bij te staan. Blauwtong is een bedrijfsrisico. Dat betekent dat het kabinet veehouders niet kan vergoeden voor overleden schapen. Ook vinden er geen preventieve ruimingen plaats. Wanneer dat wel gebeurt kunnen boeren vergoed worden. In dit geval is dat dus niet mogelijk. Toch zegt Adema te blijven kijken naar wat wel kan. Vooralsnog is een vaccin de enige manier om schapenhouders tegemoet te komen en een mogelijke grotere uitbraak na de winter te voorkomen.