Het kabinet is bang dat nieuwe, niet uitvoerbare eisen voor waterkwaliteit worden opgenomen in de strengere regels. - Foto: Canva/Getty Images AlgemeenNieuws

Nederland wil geen strengere Europese eisen voor waterkwaliteit

De Europese Commissie wil strengere eisen stellen op het gebied van waterkwaliteit. Nederland vreest onrealistische doelstellingen.

Nederland voelt de bui al hangen. De regering wil de nieuwe Kaderrichtlijn Water, waar volgende week de milieuministers over praten, niet verder aanscherpen. Het kabinet is bang dat er nieuwe, niet uitvoerbare eisen voor waterkwaliteit worden opgenomen in de strengere regels. En dat terwijl ons land nu al niet aan de eisen van de vorige waterrichtlijn kan voldoen.

Europese klimaatplannen

Het voorstel dat nu op tafel ligt, is onderdeel van de Europese klimaatplannen (Green Deal) en een plan om de vervuiling van de lucht, water en bodem tot nul terug te brengen. Nederland heeft geen bezwaar tegen dat uitgangspunt, maar wil meer vrijheid en realisme in de plannen terugzien.

Geen zicht om norm binnen de gestelde termijn te halen

Volgens het kabinet zijn sommige zeer vervuilende, toxische stoffen en zeer moeilijk afbreekbare stoffen, in de discussie de PBT-stoffen genoemd, niet op korte termijn uit de natuur te krijgen. De schone doelen die door de Europese Unie zijn geformuleerd en die in 2027 moeten worden gehaald, zijn dan ook niet realistisch, aldus het kabinet. “Er is geen zicht op realistische mogelijkheden om de norm binnen de gestelde termijn te halen”, zo laat minister Mark Harbers weten.

Lange lijsten voor waarborg waterkwaliteit

Maar de Europese Commissie wil juist meer stoffen verbieden. Er zijn nu al lange lijsten, waarbij er voor elke stof(groep) een milieukwaliteitsnorm geldt. Deze norm geeft de maximale waarde aan die er van de desbetreffende stof aanwezig mag zijn.

Op de lijst voor oppervlaktewater komen zo’n 23 nieuwe stoffen. Dit zijn vooral gewasbeschermingsmiddelen, geneesmiddelen en industriële stoffen. Hieronder vallen straks ook 24 PFAS-stoffen, een groep veelgebruikte, nauwelijks afbreekbare chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. En als de normen worden overschreden, is een lidstaat verplicht de vervuiling aan te pakken.

Realisme

En daar zit, wat het kabinet betreft, het probleem. Als het niet lukt, wil de Europese Commissie strenge maatregelen met alle gevolgen van dien, waardoor het mogelijk is dat boeren, bedrijven en overheden sommige activiteiten dichtbij water niet meer kunnen uitvoeren. “Juist in een dichtbevolkt land met grote maatschappelijke opgaven is realisme van belang”, schrijft het kabinet in een brief voorafgaande aan het overleg.

Zorgen over haalbaarheid stengere eisen waterkwaliteit

Meerdere lidstaten maken zich overigens zorgen of de nieuwe normen, die nu worden voorgesteld wel haalbaar zijn. Daarnaast zouden sommige landen zich ook zorgen maken over de extra kosten die het in kaart brengen van de problemen en het elke keer opnieuw meten – de monitoring – met zich meebrengen. De kosten worden voorlopig geschat tussen de € 15 en € 36 miljoen voor de hele Europese Unie.

Met alleen het bijsturen van de plannen is Nederland er nog niet. De komende jaren moet ons land verantwoorden waarom de kwaliteit van het water zowel grond- als oppervlaktewater de laatste jaren niet vooruit is gegaan. In 2015 en 2017 kreeg ons land uitstel, meer tijd om aan de regels te voldoen. In Brussel valt echter te horen dat er wel een heel goed verhaal moet volgen wil Nederland de komende jaren opnieuw uitstel krijgen.

Medeauteur: Meike van Noortwijk

Lees ook Nico van Tunen (Boer Burgers Waterbelang): ‘Waterschapsverkiezing moet lokaal gehouden worden’


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. de vervuiling met gewasbeschermingsmiddelen valt in het niet bij de geneesmiddelen/hormonen en drugs. Alleen de geneesmiddelen zijn al n factor 10 meer dan gbm en ook nog eens een heel jaar door.
    Dan hebben we nog het inkomende water. Nederland is een rivieren delta en dus het afvoerputje van een heleboel landen. Daar zou Brussel ook naar kunnen kijken , maar dan moet België zelf een grote inspanning verrichten. Dat komt vast niet goed uit.

  2. Wate levensbehoefte nr 1.!!!!
    Ook voor onze dieren. En gewassen.
    Alles wat helpt in redelijkheid zou geen probleem moeten zijn.

  3. In Brussel werken beleidmakes en politici die denken dat het vuil van meer dan een halve eeuw in een hlf decium opgelost kan zijn. Zij zitten in hun glazen torens met alle gemakken van dien en bepalen wat de burger moet doen. De moderne burger is er voor de overheid en de overheid in Brussel is er niet voor de gewone burger. gemiste kans. Het oplossen van alle milieu problemen zoals de Groenen wensen gaat beteken dat Europa ten onder gaat in schoonheid en de rest van de wereld door leeft in de vervuiling, die zij accepteren terwille van de financiele leefbaarheid. Dat de mensen daardoor een lgere gemiddelde leeftijd bereiken nemen ze op de koop toe onder het motto “Er zijn meer dan genoeg mensen op de aarde” Beter korter leven zonder Groene dwangbuis, daniets langer vol Groene regel stress.

Beheer
WP Admin