Foto: ANP AlgemeenNieuws

Nederland en China gaan meer samenwerken

Nederland en China gaan intensiever samenwerken op het gebied van duurzaamheid. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gezegd op het tweede nationale Chinese congres over kwaliteitsverbetering van producten en productieprocessen, in Shanghai.

Volgens Dijksma heeft Nederland veel kennis in huis wat betreft milieu en landbouw.

Dijksma kreeg de openingstoespraak toegewezen, wat het belang dat China ziet in goede relaties met Nederland onderstreept. Dijksma werd uitgenodigd door de Chinese minister Zhi Shuping, die verantwoordelijk is voor een dienst vergelijkbaar met de NVWA. Ze merkte op dat Nederland binnen de EU de derde belangrijkste handelspartner van China is.

Het gaat daarbij om een breed scala aan producten, van machines en elektronica tot melkpoeder en varkensvlees. Nederlands product is gewild, omdat het een sterk kwaliteitsimago heeft en de voedselveiligheid in Nederland goed is georganiseerd.

Recycling

“Nu Nederland de weg is ingeslagen naar een circulaire economie in 2050, gaat dit gevolgen hebben voor de handel in grondstoffen, producten en de recycling daarvan”, aldus Dijksma. “De goederenstroom tussen China en Nederland moet zo soepel mogelijk blijven verlopen, aan beide kanten. Want er gaan ook veel Nederlandse goederen naar China voor recycling. We moeten op de hoogte blijven van elkaars regels en kwaliteitscontroles, en samenwerken om nieuwe standaarden te ontwikkelen.”

Beheer
WP Admin