AkkerbouwNieuws

Nat weer rijdt pootgoedoogst in de wielen

Doetinchem – De pootaardappelen zitten nog voor driekwart in de grond. De sector neemt maatregelen om de vroege export niet in de knel te laten komen.

De handelshuizen HZPC en Agrico schatten dat 75 procent van de pootaardappelen nog in de grond zit. Dat is veel meer dan normaal, zegt HZPC-directeur Gerard Backx. “Maar 2010 en 2013 waren ook erg nat tijdens de oogst. Het is geen unieke situatie.”

De eerste exportbestemmingen vragen al om pootgoed, zegt Agrico-directeur Jan van Hoogen. “Dat zijn Bangladesh, Pakistan en West-Afrika. De vraag uit die landen is prima.”

Weinig pootgoed bemonsterd

Backx voegt er nog een paar bestemmingen aan toe. “Kaap Verdi, Cuba, Cyprus, Egypte, Israël, Jemen, Mali, Pakistan, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten vragen al vroeg om pootaardappelen. Doordat er nog zo weinig is geoogst, is ook nog weinig pootgoed bemonsterd. Zodra de oogst op gang komt, kun je een piek verwachten.”

Piek in bemonstering als weer verbetert

De NAK heeft overlegd met de handel over de situatie, zegt Ton Stolte, manager Operations bij de keuringsdienst. “De bemonstering en analyse voor de nacontrole loopt twee weken achter door de trage oogst. We hebben afgesproken dat de handel en de telers aangeven welke partijen zo snel mogelijk moeten worden bemonsterd en bij welke uitstel mogelijk is. We hanteren gewoonlijk drie categorieën voor de afhandeling van de nacontrole: spoed, snel en basis. We bekijken of we een vierde categorie ‘uitgesteld’ moeten invoeren. Daarnaast bekijken we of we de capaciteit van ons laboratorium kunnen opschalen. Zodra het weer verbetert, kun je een piek verwachten in de bemonstering voor de nacontrole. Daar willen we op voorbereid zijn.”

Vroege export niet missen

Stolte vraagt de pootgoedtelers zo snel mogelijk de rooidatum op te geven. “De NAK komt pas in actie als die bekend is. Bij nat weer oogsten de telers het eerst de rooibare percelen. Dan letten ze minder op de bestemming die het pootgoed gaat krijgen.” Voorzitter Upt Hiddema van de LTO-werkgroep Pootaardappelen vindt het positief dat de sector de vroege export op gang wil houden. “Er komen dit jaar veel pootaardappelen. We kunnen de vroege export niet missen.”

Beheer
WP Admin