Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

NAK versoepelt erwinia-norm E-klasse pootgoed

De erwinia-norm voor de klasse-E pootaardappelen wordt vanaf dit seizoen versoepeld naar één aangetaste plant per hectare per keuring.

De bestaande norm was één plant voor de eerste keuring. Voor de volgende veldkeuringen gold tot nu toe de nulnorm. De norm is vanaf dit seizoen dus ook één aangetaste plant.

Dat heeft de vaste commissie voor pootaardappelen van de keuringsdienst NAK besloten. Tijdens de telersvergaderingen van afgelopen januari drongen veel telers al aan op een versoepeling van de erwinia-norm voor de E-klasse. Een gevolg van het besluit is dat een S of SE-klasse waar één erwinia-plant in wordt gevonden, vanaf deze veldkeuring wordt verlaagd naar een E-klasse. Voorheen zakte een S of SE bij één aangetaste plant direct naar de A-klasse.

Kwaliteit ook met nieuwe norm gewaarborgd

De vaste commissie vindt dat ook met de nieuwe erwinia-norm de kwaliteit van de E-klasse pootaardappelen is gewaarborgd. Telers selecteerden voorheen veel in een E-klasse waar bij de eerste veldkeuring één erwiniaplant was gevonden om declassering in de volgende keuringen te voorkomen. Selecteren in een zwaar gewas beschadigt planten en geeft risico op versmering. Een groot nadeel van de oude norm was dat een kwalitatief goede E-klasse kon zakken naar de A-klasse als bij de tweede of derde veldkeuring de keurmeester ook maar één door erwinia aangetaste plant vond.

Beheer
WP Admin