Partner
Sjoerd Brandsma. - Foto: Eline Gerritsma, Royal de Boer RundveePartner

‘Na renovatie liggen álle koeien meer en is melkproductie sterk verbeterd’

In het schilderachtige dorp Aldemardum (Oudemirdum) in Friesland, te midden van de prachtige natuur van Gaasterland, runt boer Sjoerd Brandsma samen met zijn gezin een biologisch melkveebedrijf en ijsboerderij. Met zo’n honderd koeien op 73 hectare land, besloot Sjoerd dat het tijd was voor een grondige renovatie van zijn stal. Dit leidde tot een positieve transformatie die niet alleen zijn koeien, maar ook zijn melkproductie ten goede kwam. We spraken hem over zijn ervaringen.

Achteruitgang in melkproductie, koecomfort en hygiëne

Sjoerd merkte dat zijn koeien niet meer comfortabel in hun ligboxen lagen en vaak met hun achterpoten buiten de boxen stonden. Dit resulteerde in verschillende problemen die een domino-effect hadden. Het beïnvloedde niet alleen de melkproductie, maar ook het welzijn van de koeien en de hygiëne in de stal. Het was duidelijk dat er verandering nodig was.

Grotere koeien vragen om bredere ligboxen

Om deze uitdaging aan te pakken, wendde Sjoerd zich tot Gosse, Area Sales Manager bij Royal de Boer. Samen analyseerden ze het probleem en al snel werd duidelijk dat de ligboxen verbreed moesten worden om de koeien meer comfort te bieden. “Sjoerds koeien zijn door de jaren heen gegroeid en pasten niet meer comfortabel in de ligboxen. Hierdoor stonden ze liever dan dat ze lagen”, legt Gosse uit. “We gingen terug naar de tekentafel en besloten om nieuwe, bredere boxen te plaatsen met kartelbuizen.”

Een renovatie met direct resultaat

Hoewel de nieuwe boxen betekenden dat er minder ligplaatsen beschikbaar waren, vertrouwde Sjoerd op de expertise van Gosse en volgde hij zijn advies op. De installatie van de nieuwe boxen was snel voltooid en het resultaat was direct merkbaar.

“Sinds de renovatie liggen álle koeien ’s ochtends,” vertelt Sjoerd trots. “Dit is niet alleen een prachtig gezicht, maar het heeft ook daadwerkelijk geleid tot een verbeterde melkproductie en minder klauwproblemen bij de koeien.” Deze positieve resultaten laten maar weer zien hoeveel impact een renovatie kan hebben op de prestaties van een stal.

Op bezoek bij Sjoerd

We zijn bij Sjoerd op bezoek gegaan om de resultaten van de renovatie te bekijken en hem wat vragen te stellen. In de video zie je beelden van zijn stal, Sjoerd zijn verhaal en gezonde koeien die mooi vierkant in de ligbox liggen. Bekijk de video hieronder:

De voordelen van stalrenovatie

De stal van Sjoerd is een mooi voorbeeld van de voordelen die stalrenovatie kan opleveren voor melkveehouders. Naast de genoemde voorbeelden, zijn er natuurlijk meer voordelen. We noemen er hieronder een aantal:

  1. Verbeterd koecomfort: comfortabele ligboxen en een goed ontworpen stalomgeving bevorderen de gezondheid en het welzijn van de koeien.
  2. Verhoogde melkproductie: een comfortabele en stressvrije omgeving, waar koeien graag gaan liggen, kan de melkproductie aanzienlijk verbeteren.
  3. Minder gezondheidsproblemen: goed ontworpen stallen verminderen het risico op onder andere klauwproblemen, verminderde vruchtbaarheid en beschadigingen.
  4. Verbeterde hygiëne: een efficiënt ontworpen stal kan de hygiëne en het onderhoud vereenvoudigen.
  5. Toekomstbestendigheid: een vernieuwde stal gaat niet alleen over het verbeteren van de huidige situatie, maar opent ook de deur naar duurzaamheid en groeimogelijkheden voor de toekomst van jouw melkveebedrijf.
  6. Verbetering arbeidsefficiëntie: het renoveren van een stal kan een positief effect hebben op arbeidsefficiëntie omdat het de werkprocessen kan stroomlijnen en verbeteren.
Beheer
WP Admin