Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

‘Mortellaro hét probleem bij jongvee’

De klauwaandoening Mortellaro is hét grote probleem bij jongvee. Dat stelt Jan Lievaart van het Nederlands Klauwgezondheids Centrum, tijdens de Inspiratiedag Klauwgezondheid.

Op melkveebedrijven heeft gemiddeld een derde van de pinken al een vorm van Mortellaro. Bij 10 procent is het zelfs al zo ver dat de kenmerkende aardbeiachtige structuur al aanwezig is en dat deze dieren kreupel zijn. Deze dieren worden zonder adequate behandeling chronisch en zijn, als ze in de melkgevende koppel geïntroduceerd worden, een blijvende bron van besmetting naar de andere koeien.

Behandelen van koeien te laat

Veel veehouders starten met de aanpak van Mortellaro bij de koeien. Maar dan ben je eigenlijk al te laat, zo stelt Lievaart. Behandelen van koeien terwijl je via het jongvee steeds opnieuw een infectie naar binnen brengt is niet de weg die tot verbetering leidt.

Mortellaro is een lastige aandoening. De treponema-bacterie dringt diep in de huid en nestelt zich daar als het ware. Dat maakt de infecties vaak chronisch. Volgens Lievaart is het daarom beter chronisch geïnfecteerde dieren te ruimen omdat de kans op een hernieuwde infectie groot is en ze daarmee de besmetting naar andere dieren in stand houden.

Regelmatig een voetbad en pinken bekappen

Op bedrijven waar Mortellaro zich voordoet moet een plan van aanpak gemaakt worden. Bekappen van pinken en regelmatig een voetbad voor deze leeftijdsgroep kan daar onderdeel van uit maken. Door de besmettingsdruk in deze groep te verminderen is de kans dat deze dieren na afkalven Mortellaro ontwikkelen ook kleiner. Ook de route van besmetting moet in kaart worden gebracht en doorbroken worden. Pinken verhuizen naar de melkgevende koppel, maar melkgevende dieren gaan uiteindelijk ook naar de droge koeien. Veel bedrijven brengen de hoogdrachtige pinken ook bij de droge koeien onder.

Dit alles maakt dat de start van een strategie tegen Mortellaro bij de pinken dient te beginnen. De aanvoer van dieren moet schoon zijn.