Foto: Twan Wiermans RundveeColumn

‘Mooiste jaargetijde is voor mij het voorjaar’

Lobby en manipulatie van de groene ideologie vind ik het grootste risico

Prachtig weer op het moment, druk in de weer met het land, prijzen van de kalveren zijn goed, wat wil je nog meer. Eigenlijk voel ik me heel duurzaam, want ik loop ook op zonnecellen. Mooiste jaargetijde is voor mij het voorjaar.

Uiteindelijk zal de grondstoffenmarkt wel weer tot rust komen

Maar toch wel zorgen … We zetten deze week net weer nuka’s op, tegen hele hoge prijzen, daar komen hele hoge voerprijzen bij dus een kostprijs straks tegen de € 5 aan. Dat begint wel een risico te worden, de kans dat de prijs € 2 zakt is denk groter dan dat ie € 1 stijgt.

Veel onzekerheid

Maar dat is bedrijfsrisico, daar word ik nooit zo heel erg zenuwachtig van. Maar wel van de aparte wereld op het moment: er is ook op marktgebied veel onzekerheid maar uiteindelijk zal de grondstoffenmarkt wel weer tot rust komen. Wat ik een groter risico vind is de manier hoe we in Nederland door de groene ideologen in de hoek worden gezet. Gesponsord door de goede doelen wordt er een ware hetze ondernomen om alles wat landbouw betreft onderuit te halen, met de dierlijke sectoren voorop.

Gesteund door verschillende media wordt de landbouw in een hoek gedrukt

Ik begrijp hun argumenten niet, of ik kom echt te kort aan intellectueel verstand en snap niks over de problemen in het land. Ik kan er met mijn boerenverstand in ieder geval niet bij. Of die paar procent groene idealisten hebben een agenda waar ze zich mee kunnen verrijken (links lullen rechts zakken vullen) en dat vind ik doodeng. Gesteund door verschillende media wordt de landbouw in een hoek gedrukt. Het geeft onze zwakte aan dat wij niet in staat zijn ons te verdedigen doordat de sectoren te verdeeld zijn en niet eensgezind uit een mond kunnen spreken. Inderdaad, we proberen het eerlijke verhaal te vertellen en er zijn een heleboel goed bedoelde initiatieven, maar in deze oneerlijke mediastrijd verliezen we het altijd van de gevestigde kliek. Met daarachter veel monden die elkaar napraten.

Pro-boer opinie

Wat ik dan wel mooi vind, is dat we soms ook weer steun krijgen uit onverwachte hoek. Youp van het Hek gaf een pro-boer opinie in de Volkskrant. Normaal ben ik geen fan van deze gast maar hier gaf hij een eerlijke inkijk naar wederom een groen initiatief om de wereld te redden, maar wel eerst jezelf ten koste van de zwakkeren in de wereld. En deze mensen hebben wel een podium. Als we deze mensen het boerenverstand kunnen bijbrengen, kunnen ze dat met hun eigen visie ventileren.

Marktrisico is niet altijd makkelijk te overzien, en zeker niet in deze tijd

Politiek of de ambtenaren die de politiek dienen kunnen natuurlijk ook mooi doorgaan met hun geldverslindende hobby; de natuur redden in Nederland. De nieuwe ministers hakkelen en stuntelen al over de brieven van ambtenaren die echt niet de bedoeling hebben om innovatie en ondernemerschap van landbouw in Nederland te stimuleren. Nee, opkopen die handel dan komt het allemaal goed, ook hierin leidt het geld. Een minister wordt gekozen, maar de grote groep ambtenaren blijft zitten, of neemt bij een sollicitatie wel een ‘passende collega’ aan. Dat is nou wat ik bedoel met risico, met een onbetrouwbare niet constructieve overheid loop je erg veel risico als je je nek uitsteekt. Marktrisico is niet altijd makkelijk te overzien, en zeker niet in deze tijd, maar ik durf het te scharen onder ondernemersrisico. Als ondernemer hoort dat erbij. De lobby en manipulatie van de groene ideologie vind ik het grootste risico, omdat wij daar totaal geen invloed op hebben en overgeleverd zijn aan de grillen en de waan van deze mensen.

Struisvogelpolitiek

Terugkomend op het mooie weer: kijk naar de zon, dan zie je de schaduw niet. Misschien is struisvogelpolitiek wel de enige manier om dit afbraakbeleid te overleven.

Reacties

  1. Zag laatst een tv programma waarin een verkoper van vliegvakanties uitlegde dat hij ecologische studiereizen verkocht. Kijk dat is marketing en klanten trappen er gewoon in. Gaan ze in bali een biologische palmolieplantage bezoeken en bij thuiskomst zeuren over sojaschrootgebruik van de nederlandse veehouder. Of we gebruiken die geweldige marketingman voor onze sectoren of we zeggen tegen onze burgers: dit is wat ik produceer, koop het of koop niet. Koop het bij een ander of maak het zelf.

Beheer
WP Admin