Foto: Anne vander Woude RundveeAchtergrond

Monovergisting mest vooralsnog moeilijk rond te rekenen

Het eerste struikelblok voor monomestvergisting in de melkveehouderij is het krappe verdienmodel.

Dat geldt zowel voor initiatieven binnen coöperatie Jumpstart van FrieslandCampina als daarbuiten. De marges zijn dun in het geval er een positief saldo kan worden gehaald. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door LTO Noord.

Diverse scenario’s werden doorgerekend voor intensieve en extensieve bedrijven, bij investeringen die variëren van € 250.000 tot € 500.000. Geen enkele melkveehouder verdient zijn investering binnen vijf jaar terug. Slechts twee bedrijven zijn in staat een installatie binnen tien jaar terug te verdienen.

Effect verlagen kostprijs vergister marginaal

Zelfs het verlagen van de kostprijs van de monovergister tot wel 50% heeft een gering effect. Met het verhogen van de SDE+-subsidie met 5 of 7,5 cent per kilowattuur daalt de terugverdientijd. Toch biedt dit nog geen oplossing voor het merendeel van de bedrijven. Een andere optie is het toevoegen van 5 of 10% co-producten, zoals bermmaaisel en horecavetten. Als veehouders een vergoeding krijgen voor het verwaarden van deze reststromen, kan het uitkomst bieden.
Ondanks de te nemen hobbels noemt LTO Noord mestvergisting naar de toekomst toe toch kansrijk onder meer vanwege de mogelijkheid om emissies te vermijden.

Beheer
WP Admin