Premium
Foto: Mark Pasveer AlgemeenOpinie

‘Mondiale landbouw staat voor dubbele opgave’

Reacties

  1. Beste antoinette,
    Zeker, de eerste mensen gingen op het vruchtbaarste stuk grond wonen en het gehucht werd na het dorp een stad. Boeren werden de stad uitgedreven en gingen op een ander stuk verder die uiteraard minder vruchtbaar was. Met beregening en (kunst)mest werden de zandgronden vruchtbaarder. Tegenwoordig moeten de boeren weer wijken door de stadsbewoners maar dan uit de randen van natuurgebieden. Door deze wensen van de burgers zal het voedsel straks uit het buitenland moeten komen. Dat is niet erg maar saneer boeren warm en niet koud. Het belangrijkste vak op de landbouwschool dient een buitenlandse tasl te zijn.

  2. Als ik de Groenen goed begrijp moet de mondiale landbouw met minder middelen en minder (zeker niet meer) land meer mensen voeden en daarnaast ook grondstoffen leveren voor de kringloop economie. Geen van hen heeft tot u toe uitgelegd hoe we d ebodem zonder uitbuiting dit kunnen laten doen. Landbouw zal in ieder geval afmoeten van het excuus “Wij maken eten voor de wereld bevolking”. Boeren en tuinders maken “Grondstoffen om voeding mee te produceren”. Er liggen nauwelijks nog producten in de schappen, zoals gegroeid en geoogst op het land. De bijproducten worden veevoer of gebruikt als grondstof om hout of aadrolie / – gas te vervangen. Dit bijproduct zal nooit de behoefte kunnen opvangen als de huidige grondstoffen worden vervangen, of we moeten alles wat gegroeid is (stro, kaf, stoppel etc.) oogsten. Hiermee zal de bodemvruchtbaarheid niet verbeteren, zoals de Groenen ons voorspellen in hun mooie rapporten.

  3. Hoe zou je de landbouw inrichten als het nu niet bestond. Als je dat vraagt aan de boer, de consument, de econoom of de ecolo hoeveel verschillende denkbeelden krijg je dan? Zou je dan de huidige vorm ook terugzien?

    1. Beste Armer,

      De landbouw is ontstaan op de beste gronden met toegang tot water. Dit zijn in de regel de delta’s. Dat we daar nu ook de grootste steden zien is geen toeval; mensen gingen wonen waar voedsel geproduceerd kon worden. Dat is trouwens ook de reden waarom in Nederland de meeste natuurgebieden op zandgronden liggen; daar woonden historisch weinig mensen. Deze logica wordt nu grotendeels losgelaten en landbouw wordt steeds meer als maakbaar gezien. Dat is volgens mij een misvatting.

Beheer
WP Admin