Transport van dieren naar Nederland blijft mogelijk, maar vanwege MKZ in de Duitse regio Brandenburg gelden strengere controles en maatregelen. Foto ter illustratie. Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Mogelijk dieren uit Duitse MKZ-regio in Nederland

Het ministerie van Landbouw onderzoekt signalen dat mogelijk indirect dieren uit de Duitse regio Brandenburg, waar recent mond-en-klauwzeer (MKZ) is vastgesteld, naar Nederland zijn geïmporteerd. Hoewel het risico voor Nederland volgens deskundigen laag blijft, worden extra voorzorgsmaatregelen getroffen om insleep van het virus te voorkomen.

Het ministerie van Landbouw (LVVN) laat alle monsters die zijn ingestuurd voor blauwtong testen op het MKZ-virus door Wageningen Bioveterinary Research. Deskundigen schatten het risico op MKZ in Nederland momenteel als laag in. Een dubbele reiniging en ontsmetting van veewagens uit Duitsland was al verplicht vanwege het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest.

Geen dieren rechtstreeks vanuit Brandenburg

Er zijn de afgelopen zes weken geen dieren rechtstreeks vanuit de regio Brandenburg, waar vrijdag MKZ is vastgesteld, naar Nederland vervoerd. Wel zijn er signalen dat er mogelijk indirecte importen van dieren uit het gebied hebben plaatsgevonden. Dat blijkt uit een risicoanalyse van de NVWA, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw. In Brandenburg is vrijdag mond-en-klauwzeer vastgesteld bij drie waterbuffels op een locatie met veertien dieren. Alle dieren worden geruimd. Mocht blijken dat dieren indirect zijn geïmporteerd, dan worden de ontvangende bedrijven in Nederland geblokkeerd en onderzocht. De NVWA voert verder onderzoek uit naar invoer van dieren of dierlijke producten uit deze deelstaat. Minister Wiersma roept veehouders die recent dieren uit deze regio hebben geïmporteerd op zich te melden. Deze oproep deed zij ook tijdens een overleg met sectororganisaties, dat vrijdagavond plaatsvond.

Daarnaast heeft Wiersma Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) opdracht gegeven om alle bloedmonsters die recent zijn ingestuurd voor onderzoek naar blauwtong ook te testen op de aanwezigheid van het MKZ-virus.

Lees verder onder het kader

Transport van en naar Duitsland blijft mogelijk

Diertransporten van en naar Duitsland blijven vooralsnog mogelijk, met uitzondering van de regio waar de besmetting is vastgesteld. Er gold al langere tijd een verplichte dubbele reiniging en ontsmetting van veewagens bij terugkeer uit Duitsland, om insleep van bijvoorbeeld Afrikaanse varkenspest te voorkomen. De Deskundigengroep Dierziekten zal op korte termijn een risicobeoordeling maken voor de Nederlandse veehouderij. Om dit te kunnen doen, is meer informatie nodig over de situatie in Duitsland. Het ministerie werkt aan scenario’s en mogelijke maatregelen om het risico op besmetting in Nederland te verkleinen.

Wiersma noemt de situatie een ‘verrassende en zeer teleurstellende gebeurtenis’. “Ik ben geschrokken van dit bericht en zeer beducht op een besmetting in Nederland. Het geeft eens te meer aan dat er altijd een kans is op een besmetting en dat houders dag in dag uit alert moeten zijn op verschijnselen van bepaalde ziekten”, schrijft Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer.

Symptomen van mond-en-klauwzeer

WBVR heeft op de website een overzicht van symptomen van mond-en-klauwzeer gepubliceerd. Alleen evenhoevige dieren (rundvee, schapen, varkens en geiten) zijn gevoelig voor MKZ. Bij schapen en geiten verloopt die ziekte vaak vrij mild, maar bij varkens en rundvee doorgaans ernstiger. Jonge dieren sterven in veel gevallen aan een infectie. Volwassen dieren krijgen blaren in de bek en blaren bij de klauwen. De dieren hebben koorts en zijn zichtbaar ziek. Op de website van Royal GD zijn foto’s geplaatst van symptomen van MKZ bij varkens, rundvee en schapen. MKZ is een meldings- en bestrijdingsplichtige ziekte. Er is geen behandeling voor zieke dieren, maar preventief vaccineren is mogelijk. In Europa geldt echter een non-vaccinatiebeleid.

Vanaf zaterdag 72 uur stand-still in Duitse deelstaat

De Duitse autoriteiten hebben na de besmetting een toezichts- en beschermingsgebied ingesteld van respectievelijk 3 en 10 kilometer. Ook geldt in de deelstaat Brandenburg een stand-still van 72 uur, waarbij een vervoersverbod geldt voor dieren, dierlijke producten en mest in het gebied. Het vervoersverbod gaat in op 11 januari, niet direct na de bevestigde besmetting. Onderzoekers van het Friedrich Loeffler Instituut onderzoeken het type MKZ-virus en voeren bron- en contactonderzoek uit. Ook op een tweede locatie van het waterbuffelbedrijf, op zo’n 18 kilometer afstand, worden dieren getest op MKZ.

Grüne Woche

Volgende week vindt in Berlijn, op zo’n 20 kilometer van de besmetting, de grootste landbouwbeurs van Europa plaats: de Grüne Woche. Op de beurs komen mensen uit heel Europa samen. Of de besmetting gevolgen heeft voor de beurs, is nog niet bekend. Tijdens de beurs worden vaak ook dieren tentoongesteld.