AlgemeenAchtergrond

Ministerie van ELI: oude wijn in nieuwe zakken

De kabinetsformatie is rond, en het ministerie van ELI vervangt dat van LNV. Betekent dat ook ander (of boervriendelijker) beleid? Nee, denken veel leden van het lezerspanel.

Het nieuwe kabinet heeft er zin in, was donderdag in het nieuws te lezen. Da’s mooi. Het werd ook wel tijd dat er weer werd geregeerd, ook al is de totstandkoming van dit minderheidskabinet van VVD en CDA, met Wilders in het zijspan, in democratisch opzicht niet vlekkeloos geweest. Ook veel boeren zullen een zucht van verlichting slaken dat er in Den Haag weer iemand aan het stuur zit en niet alleen op de winkel past.

Maar nuchter als boeren zijn, houdt het daar voor de meesten wel zo’n beetje mee op. Dat is althans het beeld bij het lezerspanel. Boerderij vroeg zijn honderden panelleden: Verwacht u ander landbouwbeleid met de ELI-bewindslieden Verhagen en Bleker, vergeleken met LNV en minister Verburg? De antwoorden hierop maken één ding duidelijk: voor de grootste groep in het panel is met Rutte I de boerendroom niet aangebroken. 44 procent van de panelleden zegt namelijk: ook met ELI komt het landbouwbeleid op hetzelfde neer.

ELI beter voor boer, denkt 39 %

Toch is er ook een flinke groep die het wel rooskleurig ziet met ELI. 39 % zegt: het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie brengt een gunstiger beleid voor de boer dan LNV deed. 9 % denkt er precies andersom over en verwacht juist minder boervriendelijk beleid. 8 % weet het niet.

Nieuwe naam, oud beleid

Kortom, voor de grootste groep panelleden kan het ministerie dat landbouw onder zich heeft, wel een nieuwe naam hebben, maar blijft het qua beleid oude wijn in nieuwe zakken.
Meer over wat het panel van het nieuwe kabinet vindt, kunt u volgende week lezen in Boerderij nummer 3.

Word ook panellid!

Ook uw mening laten doorklinken? Meld u aan voor het Boerderij-lezerspanel!

Beheer
WP Admin